6 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

6 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Wanneer je een tuin hebt, klein of groot ontkom je er niet aan om deze ook te onderhouden. Je wil immers tijdens de warme zomermaanden ook kunnen genieten van een opgeruimde en goed onderhouden tuin. Lekker een boek lezen in het zonnetje of genieten van een hapje en een drankje samen met vrienden. 6 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

“Met deze 6 tips ben je straks binnen een mum van tijd klaar met je tuinonderhoud”

Het onderhouden van een tuin kan stiekem best wel veel werk zijn, en het is zeker niet ieders hobby. Het inhuren van een tuinman is dan natuurlijk een optie, maar dat is ook een vrij kostbare optie. Je kunt er daarom het beste voor kiezen om een onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen. Op deze manier kun jij optimaal genieten van jouw tuin, zonder teveel tijd kwijt te zijn aan het onderhoud.

1. Ga voor kunstgras

Het zaaien en onderhouden van gras is behoorlijk veel werk. Allereerst moet je het gras zaaien of grasmatten leggen. Je moet het regelmatig bemesten, elke week maaien en zorgen dat het voldoende water krijgt. Hier gaat dus behoorlijk wat tijd in zitten. Tijd die jij misschien niet hebt, of tijd die je simpelweg niet wil besteden aan het onderhouden van het gras.

Kunstgras is daarom een betere opties wanneer je een onderhoudsvriendelijke tuin wil aanleggen. Je hoeft dit immers niet te maaien of te onderhouden en het ziet er altijd piekfijn uit! Tegenwoordig heb je ontzettend veel keuze uit verschillende soorten kunstgras van natuurlijk en kwalitatief materiaal. Het is bijna niet meer van echt gras te onderscheiden.

2. Kies vaste planten

Wanneer je planten uitkiest voor jouw tuin heb je de keuze uit vaste planten en eenjarige planten. Eenjarige planten zijn, zoals de naam al doet vermoeden geschikt voor één jaar. Vaste planten kunnen meerdere keren bloeien en leven dus een stuk langer.

Wanneer je kiest voor een onderhoudsvriendelijke tuin dan zijn vaste planten een aanrader! Zo hoef je niet ieder jaar opnieuw te planten. Wanneer je dan kiest voor vaste planten, kies dan meteen voor vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben. Hortensia’s en vlinderstruiken zijn goede voorbeelden van onderhoudsvriendelijke vaste planten.

3. Niet te veel tegels

Hoewel veel mensen denken dat je met tegels een onderhoudsvriendelijke tuin aanlegt. Is dat echter niet het geval. Tegels krijgen namelijk na verloop van tijd een groene aanslag, en de ruimte tussen de tegels is een broedplaats voor onkruid. Stiekem dus best wel veel onderhoud!

Gelukkig zijn er wel een aantal mogelijkheden om dit onderhoud enigszins te voorkomen. Zo kun je tegels impregneren tegen groene aanslag. Dit moet je wel ieder jaar opnieuw doen. En je kunt voor dichte voegen kiezen. Op deze manier kan er geen onkruid tussen de tegels groeien.

4. Gebruik bodembedekkers

Bodembedekkers zijn lage planten die over een groot oppervlakte groeien. Doordat bodembedekkers het hele oppervlak bedekken, heeft onkruid geen kans om te groeien. Op deze manier kun je dus wel genieten van mooie groene planten, zonder dat je er teveel onderhoud aan hoeft te doen.

Bedenk je van te voren goed waar je de bodembedekkers wil gaan poten zodat je rekening kunt houden met de soort. Zo zijn er bodembedekkers die prima in de schaduw kunnen groeien en zijn er bodembedekkers die wintergroen zijn.

5. Zorg voor een goede sproei installatie

Sproeien is een tijdrovend klusje bij het onderhouden van jouw tuin. Zeker tijdens de zomermaanden wanneer er weinig regen valt, zal je bijna elke dag moeten sproeien. Daar heb jij helemaal geen zin, of tijd voor toch? Zorg daarom voor een goede sproei installatie in de tuin.

Een turbinesproeier is de perfecte optie wanneer je op zoek bent naar een effectieve manier om de tuin te besproeien. Deze sproeiers worden door waterdruk naar boven geduwd en verdwijnen weer terug in de grond wanneer je het water uitzet. Ze zijn dus niet alleen zeer effectief, maar ook bijna onzichtbaar. Wanneer je gebruik kunt maken van grondwater, of water uit een regenton draagt dit ook nog eens bij aan duurzaamheid.

6. Kies een onderhoudsvriendelijke tuinset

Als allerlaatste, de tuinset! Je wil natuurlijk wel kunnen genieten van jouw onderhoudsvriendelijke tuin vanuit een heerlijke tuinset. Het is belangrijk om naast een onderhoudsvriendelijke tuin ook een onderhoudsvriendelijke tuinset te kiezen. Het is immers niet de bedoeling dat je alle tijd die je bespaard met het onderhoud aan jouw tuin, vervolgens kunt gaan besteden aan het onderhoud van jouw tuinset.

Kunststof of Wicker zijn materialen die vaak gekozen worden omdat ze weerbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn. Let er ook altijd op dat je stoelen kiest waar geen water in kan blijven staan. Daar worden ze namelijk snel erg vies van.

6 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Advertisment ad adsense adlogger