A’DAM Toren nieuwste Amsterdamse attractie

  • A'DAM Toren nieuwste Amsterdamse attractie

Het oude Shell-gebouw aan het IJ is sinds afgelopen zaterdag open voor publiek. Het tot A’DAM Toren getransformeerde gebouw biedt toeristen en bewoners van de stad een 360 graden uitzicht over Amsterdam, de haven en de polders, vanaf 85 meter hoogte.

Het is de eerste echte observatietoren van de stad. Dat daar vraag naar was, blijkt uit het feit dat de 3500 beschikbare kaarten voor de eerste dag, allemaal waren uitverkocht.

Toeristische attractie

Het gebouw, dat haaks op het IJ staat, werd in 1971 geopend, waarna Shell er tot 2009 bedrijf hield. Nu huisvesten er bedrijven uit de muziekindustrie, iets waarnaar de naam van de toren verwijst: A’DAM is ook een afkorting van Amsterdam Dance and Music. De bovenste verdieping, de zogenoemde Lookout, is speciaal ingericht als toeristische attractie. Op de planning staat nog de toevoeging van schommels waarmee bezoekers – gezekerd en al – over de de rand van de wolkenkrabber kunnen zweven, om de bezoekerservaring nog specialer te maken. In het gebouw komen verder een hotel, twee clubs en drie restaurants, waarvan er eentje ronddraait. De Lookout van de A’DAM toren is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bezoeken.

Transformatie tot A’DAM Toren

De plannen voor de transformatie van het markante gebouw stammen al uit 2005. Sinds 2014 wordt er daadwerkelijk gebouwd aan het project. De transformatie wordt ontwikkeld door Lingotto. Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen door Arthur Staal. Claus en Kaan Architecten en OeverZaaijer hebben het ontwerp voor de herontwikkeling van de toren gemaakt. De grootste bouwkundige ingreep was de toevoeging van een platform en een glazen cilinder, voor zowel de Lookout, als het draaiend restaurant. Beiden geven een panoramisch uitzicht over de stad en het omringende landschap. Onderin is extra, transparant, volume aan het gebouw toegevoegd, waar de oude gevel is vervangen, met behoud van de originele uitstraling. Warmte-koudeopslag en energiezuinige installaties zorgen ervoor dat het gebouw duurzamer en zuiniger wordt. De advisering en engineering van de volledige installatietechniek wordt uitgevoerd door Huygen Installatie Adviseurs.

Advertisment ad adsense adlogger