Adriaan Dessing Prijs voor Julia’s eiland Wateringen

Adriaan Dessing Prijs 2022 naar Julia’s eiland in Wateringen wint

De Adriaan Dessing Prijs 2022 is naar Julia’s eiland in Wateringen gegaan, een samenwerking tussen BPD-Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, VolkerWessels Vastgoed en gemeente Westland.

“De omringende waterstructuur van Julia’s eiland draagt bij aan een klimaatadaptieve wijk”

BDP maakte het stedenbouwkundig ontwerp en het beeldkwaliteitsplan voor de wijk. De woningen op Julia’s eiland zijn ontworpen door 4D architecten. De Adriaan Dessing Prijs 2022 werd uitgereikt in Maasland door wethouder Wendy Renzen van de Gemeente Midden Delfland.

“Hier is sprake van een zorgvuldige stedenbouwkundige opzet, met oog voor de bestaande omgeving waarin gebouwd wordt”, oordeelt de vakjury. “Door bestaande richtingen van de omgeving over te nemen en zichtlijnen op de oude kerk van Wateringen voegt het plan zich als vanzelfsprekend in het oude dorp van Wateringen. De architect heeft dit met passend woningontwerpen verder versterkt.”

Julia’s eiland vormt het sluitstuk van de nieuwe buurt Juliahof en ligt achter de monumentale rooms-katholieke kerk aan de Herenstraat, het oude dorpslint van Wateringen. De omringende waterstructuur van Julia’s eiland is ruim gedimensioneerd en draagt bij aan een klimaatadaptieve wijk. Het regenwater wordt gebufferd en infiltreert langzaam in de bodem. Zachte oevers dragen bij aan de biodiversiteit in de wijk.

(Lees verder onder de afbeelding.)

(v.l.n.r. Leo van der Leur BPD Delft, Marya Vollebregt,  Hans Borsje van Volker Wessels en Björn Bleumink BDP stedenbouw.)

Informeel

De uitgesproken woningen op het eiland hebben een informeel karakter met wisselende rooilijnen en markante kapvormen. Vanaf de centrale route door de wijk biedt dit telkens nieuwe doorzichten naar de kerktoren als ankerpunt van de wijk. Met vier tot vijf woningen naast elkaar zijn de rijwoningen tot compacte stroken geschakeld.

Hierdoor kennen bewoners hun buren en is de betrokkenheid bij de buurt groot. Dit wordt versterkt door een meanderende openbare ruimte waarin de snelheid van verkeer op een natuurlijke manier geremd wordt. Parkeerkoffertjes tussen de rijwoningen bieden doorzichten op het water.

De centrale route door de wijk biedt telkens nieuwe doorzichten naar de kerktoren als ankerpunt van de wijk. Samen met de verfijnde verkaveling zorgt dit ervoor dat Julia’s Eiland qua schaal en sfeer goed aansluit bij het dorpse karakter van de historische kern van Wateringen.

Inclusieve stedenbouw

“Wij zijn erg blij dat we de prijs van de vakjury hebben gewonnen,” zegt Björn Bleumink, architect directeur bij BDP. “Julia’s eiland is een mooi voorbeeld van een buurt waarin onze ambities voor duurzame stedenbouw, inclusieve stedenbouw op een integrale manier samenkomen in een eenvoudig, maar sterk ontwerp. De relatie met de kerk zorgt voor een uitgesproken lokale verankering en daarmee creëert het eiland met meerwaarde voor het hele gebied.”

Meer informatie bij Boele & van Eesteren

Advertisment ad adsense adlogger