Thema van de dag van de Architectuur 2011

Architectendag

‘Zelfverzonnen’

Het publiek wist de 25e Dag van de Architectuur -massaal te vinden. Naast het reguliere programma met gebouwopenstellingen, rondleidingen, fiets-, bus- en boottochten, kinderactiviteiten, debatten en tentoonstellingen in meer dan 90 gemeenten, was het evenement dit jaar uitgebreid met een Open Huis architectenbureaus. Tweehonderd bureaus openden hun deuren voor het publiek, voor rondleidingen, presentaties of eerste ontwerpadviezen.

Het thema van dit jaar, Zelfverzonnen, gaat met name over eigen initiatieven zoals (collectief) particulier opdrachtgeverschap, projecten van niet-institutionele ontwikkelaars en bottom-up initiatieven; architectuur bedacht ‘voor de lol van het maken’. Op veel plaatsen zijn zelfverzonnen huizen opengesteld en kreeg het publiek de unieke kans om bij anderen binnen te kijken. Ook huizen van architecten zelf zijn tijdens deze architectuurdag opengesteld zoals het Woonhuis van Maarten en Jetty Min in Bergen aan Zee, architect van Min2.

In een radio interview bij de Tros op radio 1 schetste Rob Hendriks, voorzitter BNA en eigenaar van Daad architecten en Marnix van der Meer van Architectenbureau Zecc hoe de huidige situatie is binnen de architectenbureaus. ‘De grotere bureaus varen wel bij de veranderende regelgeving van de overheid waardoor de grotere werken in de markt oppakken. De laatste jaren is er een tendens van schaalvergroting bij de architect om het grotere werk op te pakken. De kleinere bureaus hebben vanwege de stimulans in het onderhoud van woningen hun hoofd boven water gehouden en de tendens van meer particulier opdrachtgeverschap geeft bij deze bureaus toch meer mogelijkheden dan bij de middelgrote architectenbureaus’, aldus de voorzitter van de BNA. Marnix van der Meer voegt toe: ‘Met name de middelgrote bureaus hebben het veel moeilijker daar de woonwijken stagneren en de kantorenbouw volledig is ingestort. Duidelijk moet de meerwaarde en rol van de architect benadrukt worden, dan komt men er achter dat het wel mee valt met de kosten van een architect.’

Lees verder in editie 4-2011

Advertisment ad adsense adlogger