BIM-gebruik neemt toe onder architecten

Bim-gebruik neemt toe onder architecten

BNA wil BIM-loket om knelpunten aan te pakken

Het percentage architectenbureaus dat werkt met BIM is het afgelopen jaar met 10 procent toegenomen, van 66 naar 76 procent. Bim-gebruik neemt toe onder architecten. Dit blijkt uit verdiepingsonderzoek van branchevereniging voor nederlandse architecten, BNA. Het belangrijkste knelpunt voor BIM-gebruik is dat verschillende modellen soms niet goed met elkaar communiceren.

Steeds meer samenwerking

Directeur Fred Shoorl licht de resultaten van het BNA Verdiepingsonderzoek 2015 toe op de website: ‘Er vindt steeds meer samenwerking plaats tussen bouwpartners zoals architecten, constructeurs en aannemers. Het doel is het verlagen van de faalkosten en het verhogen van de kwaliteit. BIM is steeds vaker een eis bij opdrachtgevers.’ Architectenbureaus blijken het meest met BIM-modellen te werken met opdrachtgevers, constructeurs, aannemers en installateurs. De bureaus zien de gebrekkige toepassing van open BIM-standaarden als voornaamste knelpunt bij de uitwisseling van informatie tussen de samenwerkende partijen, wat onnodige ruis en vertraging veroorzaakt.

BIM gemeengoed?

Min of meer dezelfde constatering, een toename van BIM-gebruik, met als grootste minpunt een goede integratie van diverse systemen, bleek in augustus uit onderzoek van Bouwkennis. Met 76 procent werkt nu dus driekwart van alle Nederlandse architecten met het systeem, waardoor BIM onder architecten vrijwel als gemeengoed kan worden beschouwd.

BIM Loket

De BNA kondigt een gerichte crowdfundingactie aan, om de genoemde knelpunten aan te pakken. Het op te richten ‘BIM Loket’ moet de implementatie van BIM in de Nederlandse bouwsector een boost geven. Er wordt daarbij ingezet op het gebruik van open BIM-standaarden. “Open standaarden zorgen voor een goede, duurzame en kostenefficiënte informatie-uitwisseling. De actie is te volgen op ‘Help het BIM loket uit de startblokken’”

Advertisment ad adsense adlogger