BIM met BouwConnect

Bouwconnect

Virtueel bouwen dwingt tot -communicatie en vermindert fouten

Het bouw informatiemodel BIM is een virtuele -methodiek om een gebouw

integraal te ontwerpen, te bouwen en te onderhouden, met alle partners.

 

BIM is sterk in opkomst. RU Bouwadvies uit Den Bosch ziet innovaties zoals virtueel bouwen als de ultieme voorbereiding op het moderne bouwproces, zeker nu bouwtrajecten steeds complexer worden, partners eerder participeren en rollen veranderen. Het bureau BIM’t met BouwConnect; ‘we modelleren nu in 3D met heel veel meerwaarde.’

De bouwsector was al langer op zoek naar methoden om bouwpartijen beter digitaal met elkaar te laten samenwerken met eenduidige informatie. Het BIM-model bundelt alle relevante informatie over de hele levenscyclus van een gebouw en is in Nederland sterk in opkomst. Van ieder bouwdeel in een project worden definitie, functie en prestaties vastgelegd en de relatie met andere bouwdelen. Alle bouwpartners plaatsen er hun eigen onderdelen in. Sinds najaar 2011 kan men gebruik maken van één bibliotheek, zodat bouwpartners automatisch dezelfde eenduidige definitie gebruiken van de onderdelen waaruit een gebouw wordt opgebouwd: BouwConnect.

Productconfiguratoren

De nieuwe bouwbibliotheek is inmiddels gevuld met productinformatie van 400 gerenommeerde producenten van bouwdelen. Voor de meeste producttypen zijn ook al merkloze abstracte bouwdelen toegevoegd. Tevens wordt de technologie verder ontwikkeld om slimme productconfiguratoren te bouwen voor het op maat maken en samenstellen van bouwdelen. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een aantal zeer handige ‘wizards’ om bijvoorbeeld gevelladders, balustrades en radiatoren te maken. Precies op maat voor de gebruiker en exact volgens normen en specificaties van de fabrikant.

Eenduidige productinformatie

Momenteel wordt BouwConnect als nieuwe bron voor digitale productinformatie in de bouw al ingezet als onderlegger voor BIM-ontwerpen, om informatie voor ontwerp, calculatie en het bestelproces digitaal op elkaar te laten aansluiten. Een bureau dat BIM’t met behulp van deze bouwbibliotheek is RU Bouwadvies, het bureau van Rob Ulehake in Den Bosch. Het bureau fungeert als schakel tussen belangrijke partners in het bouwproces: ontwikkelaar, architect en aannemer. Innovaties als virtueel bouwen ziet Ulehake als de ultieme voorbereiding op het uiteindelijke bouwproces, zeker nu bouwtrajecten steeds complexer worden, partners eerder participeren en rollen veranderen.

Lees verder in editie 2-2012

Advertisment ad adsense adlogger