Concrete Design Competition verrast met vernieuwende betonontwerpen

Concrete Design Competition verrast met vernieuwende betonontwerpen

De Nederlandse jury van de Concrete Design Competition heeft de prijswinnaars van de editie 2023-2024 bekendgemaakt. Uit veertig inzendingen koos de jury acht nominaties, waaruit drie winnaars en een eervolle vermelding uit de bijzondere constructies van beton werden geselecteerd.

Creatieve ideeën

De Concrete Design Competition is een tweejaarlijkse ideeënprijsvraag voor studenten bouwkunde, architectuur en civiele techniek. “We dagen de studenten uit om te ontwerpen met beton, om de unieke en esthetische eigenschappen van dit materiaal te onderzoeken binnen het thema van deze editie: ‘PRESENCE’, dit uitdagende thema gaat in op hoe het materiaal een bepaalde voelbare beleving kan geven aan de vorm van een ruimte of object in de gebouwde omgeving”, aldus Cindy Vissering van Tektoniek.

Veelzijdig

De brede uitvraag leverde een grote diversiteit aan ontwerpideeën op. Het varieerde van geveldetails en gestapelde open constructies tot stedenbouwkundige elementen en constructiedetails. Uiteindelijk selecteerde de jury acht nominaties. Onlangs presenteerden de genomineerden hun ontwerpen aan belangstellenden bij de TU Delft, gevolgd door de bekendmaking van de winnaars.
De jury bestond uit vijf professionals: drie architecten, een constructeur en een vertegenwoordiger uit de betonindustrie.

Winnaars van de beton prijs

De eerste prijs ging naar Hydrowall, een groen gevelontwerp met twee gradaties van porositeit, en daarmee waterdoorlatendheid, in het beton. Dit innovatieve ontwerp combineert duurzaamheid met esthetiek. De tweede prijs werd toegekend aan Fabric[ated] Strength, waarbij kolommen worden gemaakt van twee lagen textiel met daartussen droog cementbeton dat verhardt. Dit ontwerp toont de mogelijkheden van textiel en beton in de bouw. De derde prijs ging naar Skycrete, een semi-open dakontwerp voor een paviljoen met geschakelde schaalvormen. Het benut licht en ruimte effectief.

Een eervolle vermelding werd gegeven aan Playground of the Future, een ontwerp voor speeltuinelementen van 3D-geprint beton, dat innovatie in speelelementen benadrukt. Lees meer bij Tektoniek over de verschillende ontwerpen.

De winnaars van de eerste en tweede prijs mogen deelnemen aan de Internationale Concrete Design Masterclass. Daarnaast ontvangen de winnaars van de eerste, tweede en derde prijs ook een geldbedrag, als erkenning voor hun creatieve en technische inspanningen.

CONCRETE DESIGN COMPETITION winnaar Hydrowall
Winnaar Hydrowall.

Internationaal

De Concrete Design Competition vindt ook plaats in Duitsland, België, Oostenrijk en Ierland. In Nederland wordt de ontwerpprijsvraag gecoördineerd vanuit Tektoniek, het platform voor betonarchitectuur. De winnaars uit de vijf landen komen samen in de Concrete Design Masterclass, die dit jaar in Nederland plaatsvindt. In het opleidingscentrum van Weber-Beamix in Eindhoven zullen de studenten ontwerpen maken die geprint worden op een industriële betonprinter. Bovendien zullen ze zelf betonobjecten maken met textiele mallen.

Beton als bouwmateriaal

De Concrete Design Competition benadrukt de veelzijdigheid van beton als bouwmateriaal. Het biedt veel mogelijkheden op het gebied van vormgeving en duurzaamheid. De competitie daagt studenten uit om creatief en innovatief te denken, en zo de grenzen van wat mogelijk is met beton te verleggen. Het gebruik van beton in moderne architectuur en civiele techniek groeit, en de resultaten van deze competitie tonen de toekomst van het materiaal aan. De geselecteerde ontwerpen illustreren hoe beton zowel functioneel als esthetisch ingezet kan worden, wat bijdraagt aan een duurzamere en mooiere gebouwde omgeving, zo bericht Tektoniek.

Bron en beeld: Tektoniek.

Advertisment ad adsense adlogger