Water/waterwarmtepompen: van ontwerp tot beheer

Water/waterwarmtepompen: van ontwerp tot beheer

Bodemgebonden water/waterwarmtepompen kunnen mede een belangrijke rol in het verduurzamen van woningen spelen. Deze systemen, gedetailleerd beschreven in de vernieuwde ISSO-publicatie 72, bieden niet alleen oplossingen voor lage temperatuur ruimteverwarming, maar ook voor warm tapwater en koeling. De publicatie behandelt alle aspecten, van ontwerp tot beheer, en geeft handvatten voor een succesvolle implementatie.

De ISSO-publicatie 72 ‘Ontwerpen van individuele warmtepompsystemen voor woningen’ richt zich op het volledige proces van bodemgebonden water/waterwarmtepompen. Het begint bij het ontwerp en gaat verder met uitvoering, oplevering en beheer. De publicatie besteedt ook aandacht aan mogelijke afwijkingen in de praktijk die aandachtspunten opleveren bij het ontwerp. Dit maakt het een onmisbaar document voor professionals in de bouw, infra en techniek.

Systeemtype

De kennis in de publicatie richt zich op één type systeem. Dit systeem is bedoeld voor de opwekking van lage temperatuur ruimteverwarming en warm tapwater in individuele woningen. Het systeem maakt gebruik van vrije koeling, wat inhoudt dat het koelen gebeurt via een passieve, gesloten bodem-warmtewisselaar. De systeemopzet bestaat uit twee delen:

1. De individuele gesloten bodem-warmtewisselaar als bron voor de warmtepomp.
2. Een combi-warmtepomp voor verwarming, koeling en warm tapwater.

Deze combinatie zorgt ervoor dat de warm-tapwater-opwekking geïntegreerd is of los van de warmtepomp kan worden geplaatst.

Selectie en certificering warmtepomp

Bij de selectie van een warmtepomp is zorgvuldigheid essentieel. De nieuwe publicatie benadrukt dit belang en verwijst daarbij naar de ISSO-publicatie 51 ‘Warmteverliesberekening voor woningen en woongebouwen’. Deze kennis helpt bij het kiezen van de juiste warmtepomp voor specifieke behoeften. Publicatie 72 is een herziening van de versie uit 2022 en sluit aan bij de eerdere publicaties 73 en 50, die respectievelijk ingaan op verticale bodem-warmtewisselaars en warmwater-verwarmingsinstallaties.

Certificering is verplicht voor het ontwerp, installatie, beheer en onderhoud van deze warmtepompinstallaties. Volgens BRL 6000-21/00 is certificering noodzakelijk, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen grote en kleine installaties. Kleine installaties zijn individuele systemen voor woningen. De technische invulling van het ontwerp en beheer verwijst naar de ISSO-publicaties 72 en 73. Voor het boren en installeren van de bodem-warmtewisselaar is erkenning volgens BRL en SIKB 2100/11000 en protocollen 2101/11001 vereist.

Onderhoud en monitoring

Voor een optimaal functioneren van bodemgebonden water/waterwarmtepompen is regelmatig onderhoud en monitoring cruciaal. Dit zorgt ervoor dat het systeem efficiënt blijft werken en mogelijke problemen vroegtijdig worden opgespoord. de publicatie geeft gedetailleerde richtlijnen voor deze aspecten, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de installatie.

Zie ook: Instructieboek installatie warmtepompen geactualiseerd.

Advertisment ad adsense adlogger