Bijna duizend nieuwe woningen op Strandeiland IJburg

Strandeiland IJburg foto Hugok1000-123RF

Het gaat voor nu om 600 sociale huurwoningen en 350 flexwoningen die komen te staan op Strandeiland, één van de nieuwe eilanden op IJburg in Amsterdam. De flexwoningen worden volgend jaar rond de zomervakantie al opgeleverd.

“Strandeiland is het nieuwste eiland van IJburg en wordt met 8.000 woningen een van de grootste toekomstige stadswijken”

Flex- en regulier

De tweede helft van dit jaar wordt al gestart met de bouw van de flexwoningen. Deze woningen blijven minimaal 15 jaar staan en kunnen daarna naar een andere locatie worden verplaatst. Gezien de hoge bouwkwaliteit kunnen de woningen minimaal 50 jaar mee. Deze woningen zijn deels voor jongeren en voor statushouders bestemd. 40 procent is bestemd voor overige woningzoekenden. Een aantal woningen wordt gereserveerd voor maatschappelijke beroepsgroepen.

De bouw van de reguliere 600 sociale huurwoningen in IJburg start in 2025. Woningcorporaties De Alliantie, Ymere en Stadgenoot realiseren elk zo’n 200 permanente woningen. Deze zijn gericht op starters en gezinnen. Ook van de flexwoningen neemt iedere corporatie een derde deel voor haar rekening. De overige 600 sociale huurwoningen worden opgeleverd in 2027. De helft daarvan is bestemd voor gezinnen. Wethouder Reinier van Dantzig tekende afgelopen week de overeenkomst met de drie corporaties.

Als Strandeiland volledig is ontwikkeld en de 8.000 woningen staan heeft IJburg er 20.000 inwoners bij. Het wordt één van de grootste toekomstige stadswijken in Amsterdam.

Duurzaam Strandeiland

Alle woningen op het eiland worden gasloos en circulair gebouwd. Voor de 600 corporatiewoningen wordt een WKO aangelegd. Met deze installatie wordt warmte en koude onttrokken uit de bodem. Dat wordt vervolgens gebruikt om de woningen te verwarmen of te koelen. De aanleg en ontwikkeling van het eiland gebeurt zo duurzaam mogelijk. Woningen worden met duurzame materialen gebouwd. Het doel is dat Strandeiland uiteindelijk zelf energie gaat leveren. Het wordt een eiland met veel water, een groot strand, zes bruggen, een haven en een natuurbaai.

Bron: Gemeente Amsterdam.
Beeld: Hugok1000-123RF.

Bijna duizend nieuwe woningen op Strandeiland IJburg. Zie ook:
8.000 woningen met WKO op Strandeiland IJburg.

Advertisment ad adsense adlogger