8.000 woningen met WKO op Strandeiland IJburg

WKO-voorziening voor 8.000 nieuwbouwwoningen op Strandeiland bij IJburg

Begin september hebben de gemeente Amsterdam en Eneco een overeenkomst gesloten voor de aanleg van een van de grootste duurzame warmte- en koudeprojecten voor nieuwbouwwoningen in Nederland. Het systeem wordt gebouwd op het Amsterdamse Strandeiland.

“De ambitie is om Strandeiland energieleverend te maken”

Bij de ontwikkeling van het nieuwste eiland van IJburg wordt een energieneutrale woonomgeving gemaakt, waarin dit duurzame warmte en koudesysteem een belangrijk element vormt.

Start in 2023

De woningen en voorzieningen die op Strandeiland komen, worden aangesloten op een lokale warmte en koeling voorziening. Eneco gaat hiervoor de warmte onttrekken uit het oppervlaktewater van het IJmeer, waarna het wordt opgewaardeerd naar warmte geschikt voor het warmtenet of opgeslagen in bodembronnen.

Eneco gaat dertig jaar lang warmte en koeling leveren aan de bewoners en commerciële en maatschappelijke voorzieningen. In 2023 starten de eerste werkzaamheden, zodat in 2025 de eerste bewoners van Strandeiland direct gebruik kunnen maken van het nieuwe warmte- en koudesysteem.

Duurzame stadswijk

De aanleg van het warmte- en koudesysteem op Strandeiland draagt in belangrijke mate bij aan de ambitie van Amsterdam om in 2040 aardgasvrij te zijn als stad. In Amsterdam zijn meerdere vergelijkbare warmtevoorzieningen al in gebruik, bijvoorbeeld op het naastgelegen Centrumeiland en rond de kantoren van de Zuidas.

De WKO voorziening op Strandeiland is straks het grootste duurzame warmtesysteem van Nederland voor 8.000 huizen, waarvan circa 40 procent sociale huur is, en 120.000 m2 aan voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca.

De woningen worden met duurzame materialen gebouwd op een natuur inclusieve wijze, dat wil zeggen met bijvoorbeeld ingebouwde vogelnestkastjes en groene daken. Zonnepanelen op de woningen wekken evenveel energie op als de bewoners nodig hebben. De ambitie is om Strandeiland zelfs energieleverend te maken; het levert meer energie op dan het verbruikt.

Ondertekening van de overeenkomst door Carolien Schippers – directeur Grond & Ontwikkeling Amsterdam – en Manja Thiry – directeur Warmte Eneco.

Advertisment ad adsense adlogger