Den Haag deelt duizend bomen uit aan bewoners

Den Haag deelt duizend bomen uit aan bewoners

Hagenaars kunnen nu een aanvraag doen voor een gratis boom. De gemeente Den Haag wil de stad graag groener maken en meer bomen planten.

Bewoners in Den Haag kunnen kiezen uit verschillende bomen zoals een tamme kastanje, perenboom of sierappel

“Bomen zijn zo belangrijk voor Den Haag. Ze maken onze stad mooi, dragen bij aan de biodiversiteit en tijdens de warme dagen ervaren we hoeveel verkoeling een boom biedt. En bomen brengen mensen samen. Daarom planten we zelf extra bomen en delen we duizend bomen uit aan bewoners. Zodat de Haagse voor- en achtertuinen, volkstuintjes of gezamenlijke buurttuinen nog groener kunnen worden,” aldus wethouder Buitenruimte Hilbert Bredemeijer.

Bomen voor Den Haag is tijdens de maandelijkse netwerkbijeenkomst van Duurzaam Den Haag feestelijk gelanceerd door Arjen Kapteijns, initiatiefnemer van Bomen voor Den Haag. Hij heeft de eerste boom gegeven aan Michelle. Zij werkt bij café Boom in het Zuiderpark.

Aanvraag

Hagenaars kunnen van vanaf nu tot en met tot en met zondag 29 augustus een gratis boom aanvragen via de website www.bomenvoordenhaag.nl De bomen moeten geplant worden op privéterrein. Dat betekent in de eigen voor- of achtertuin, volkstuin, buurttuin of gezamenlijke binnentuin.

Bewoners kunnen kiezen uit verschillende bomen voor een kleine, middelgrote of grote tuin en uit verschillende boomsoorten zoals een tamme kastanje, perenboom of sierappel. Stichting Duurzaam Den Haag voert de campagne Bomen voor Den Haag uit. De stichting beoordeelt alle aanvragen en draagt zorg voor het uitdelen van de bomen. Bij de aanvraag van een boom wordt bekeken of er voldoende ruimte is in de tuin om een boom te planten.

Versteende wijken

Alle Hagenaars die zelf een tuin hebben of bijvoorbeeld wonen in wooncomplex met een -gezamenlijke – binnentuin of buurttuin kunnen een aanvraag doen. “Er ligt wel extra focus op het planten van bomen in de wijken die het écht nodig hebben. In wijken zoals Transvaal en Schilderswijk is bijvoorbeeld veel steen en weinig groen. Daar kan het planten van een boom echt een verschil maken,” aldus Heleen Weening, directeur van Stichting Duurzaam Den Haag.

Meer blad voor de stad

Het uitdelen van 1.000 bomen maakt deel uit van het nieuwe beleid voor stadsbomen dat onlangs in de gemeenteraad werd vastgesteld. Bomen maken Den Haag mooi, gezond en prettig om in te wonen. In de toekomst worden bomen in de stad steeds belangrijker.

Want de openbare ruimte wordt schaarser, er komen steeds meer mensen bij en het klimaat verandert. Bomen geven schaduw in de warmte, zuigen regenwater op, dragen bij aan de biodiversiteit en maken het leven in onze stad prettig. Daarom krijgen bomen ruimte om te groeien en planten we de komende jaren bomen bij, samen met bewoners, bedrijven en scholen. Zo gaat Den Haag voor meer ‘blad voor de stad’.

Advertisment ad adsense adlogger