DUIN

Duin

Maarten Janssen en Tom Lankhorst, gebiedsontwikkelaars Amvest over plan DUIN:

 

‘De plek spreekt écht tot de verbeelding’

Wie droomt er niet van? Wonen aan het strand en uitzicht over het water. Werken in een inspirerende omgeving van bossen en duinen. Het kan! De ontwikkeling van een nieuw woon-, werk- en recreatie-gebied aan het IJmeer in Almere is onlangs van start gegaan.

De kustzone is een bijzondere locatie voor Almere. Wat Amvest betreft wordt deze zone een echt duinengebied. Een unieke plek om te wonen en werken: duurzaam en met een rijkdom aan belevenissen. Op 22 december 2011 heeft de gemeenteraad van Almere ingestemd met het plan en daarmee met het grootste contract in de geschiedenis van Almere. Vooruitlopend op de feestelijke ondertekening van het contract stelt wethouder Adri Duivesteijn: ‘Midden in de crisistijd tekenen wij voor een ontwikkeling, die in investeringswaarde, grondwaarde en oppervlakte drie keer groter is dan de ontwikkeling van ons Stadshart. De kustzone wordt gezichtsbepalend voor Almere.’

Beleggende ontwikkelaars

Bouw en Uitvoering spreekt over het prestigieuze plan met gebiedsontwikkelaars Tom Lankhorst en Maarten Janssen, beiden werkzaam bij Amvest. ‘De gemeente Almere heeft deze bijzondere gezichtsbepalende locatie, tot een paar jaar geleden, open gelaten. In 2008 besloot de gemeente voor de ontwikkeling van de kustzone een prijsvraag uit te schrijven. Wethouder Adri Duivensteijn wilde het gebied in zijn geheel in de markt zetten; een ‘overall’ masterplan en een bieding op de bouwrijpe grond. Zijn filosofie was helder. Hij koos niet voor de ‘hit and run’-ontwikkelaar. Nee, Duivensteijn zocht naar een stakeholder, die ook naar de toekomst toe lang-jarig betrokken zou zijn bij het gebied. Dat is gelukt.
Een onderdeel van de contractvorm is, dat wij de 10% sociale huurwoningen die in het plan zitten, 30 jaar in eigendom moeten houden. De 20% markthuur-woningen worden we geacht 15 jaar onder onze hoede te nemen. We kijken daarom heel goed naar wat de markt, de mensen in de wijk, willen. Dat is belangrijk voor hen en voor ons. Tevredenheid van de markt resulteert in waardevastheid of -stijging van het vastgoed in de wijk. Daar profiteren we als belegger op langere termijn van. Inderdaad, we steken er veel geld in. We nemen risico. We hebben overigens wel de mogelijkheid om delen van de ontwikkeling samen met andere partijen op te pakken. Het contract is redelijk flexibel. We kunnen dure woningen bijvoorbeeld terug zetten naar rijwoningen en andersom. Kantoren omzetten naar woningen en vice versa. We hebben geen realisatieplicht. Dat heeft te maken met de Europese regelgeving rondom aanbesteding. Het risico beperkt zich tot de grondafname.’ Het mag duidelijk zijn, Amvest won de prijsvraag. BPF Bouw-invest en Vesteda moesten het onderspit delven.

Lees verder in editie 2-2012

Advertisment ad adsense adlogger