Green Roof Leadership Award 2011

Green Roof Awards

Deze IGRA (International Green Roof Association) prijs wordt jaarlijks uitgereikt als blijk van waardering in de categorie spraakmakende projecten of speciale initiatieven voor het verder stimuleren en promoten van begroeide daken over de gehele wereld.

De prijs is als signaalfunctie bedoeld voor architecten, landschapsarchitecten, gemeentelijke en rijksoverheden, ontwikkelaars en eigenaren van panden om te komen tot nieuwe ideeën voor verdere vergroening van stedelijke ruimten. De eerste prijs werd in 2005 tijdens de ‘International Green Week’ in -Berlijn uit-gereikt voor de nieuwe fabriek van Rolls Royce in Engeland. De productiefabriek is voorzien van een extensieve dakbegroeiing en ingepast in het parklandschap van de plaats Goodwood, nabij Chishester, UK.

In de afgelopen jaren zijn van de in totaal zes IGRA- Awards er twee gegaan naar trendsettende architectuurprojecten: de‘Fusionopolis’ toren in Singapore met 13 verschillende zogenaamde hemeltuinen tot wel 80 meter hoog, gedeeltelijk gecombineerd met hangende tuinen en een tweede voor de nieuwbouw van een school in Neckargemünd in Duitsland, gebouwd in de trend van passiefhuis waar groene daken zijn gecombineerd met PV kristallijn voor de opwekking van stroom.

De overige vier prijzen vanaf 2005 zijn uitgereikt aan gemeentelijke, politieke initiatieven op het gebied van een versnelde ontwikkeling van groene daken binnen de stedelijke omgeving zoals de gemeente Düsseldorf (Duitsland) en Kopenhagen (Denemarken). Ook is de Poolse Landschapsarchitect Dorota Rudawa in de prijzen gevallen voor haar enorme actieve inzet voor het ‘groene’ gebouw en afgelopen jaar is de IGRA Award naar de organisatie ‘Vrienden van de High Line in New York gegaan voor de enorme inzet en toewijding in 2010 voor de ontwikkeling van het ‘New York High Line Park’.

De IGRA Award 2011

De IGRA Green Roof Leadership Award 2011 gaat nu naar ‘Leven op Daken’. Door Wolfgang Ansel is in het bijzijn van alle aangesloten partners van Leven op Daken de prijs uitgereikt tijden de eerste scholingsdag van de jongeren in het BDA opleidingscentrum te Gorinchem.
Vanwege de stimulerende werking van het kennisplatform en de steeds door haar uitvoerende bedrijven in te zetten hoge kwaliteitseisen van uitvoering op het gebied van meervoudig ruimtegebruik is Leven op Daken de afgelopen tien jaar belangrijk geweest voor het uitbreiden van groendaken binnen de Benelux markt.

Lees verder in editie 3-2012

Advertisment ad adsense adlogger