Energie-investeringen bedrijven tot 3,5 miljard gestegen

Energie-investeringen bedrijven (EIA) tot 3,5 miljard gestegen

Bedrijven investeerden in 2022 voor 3,5 miljard euro in energiezuinige technieken en duurzame energie. Dat is een stijging van 61% ten opzichte van het jaar ervoor, dat ook al een uitzonderlijk jaar was. Zij maakten hierbij gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA), een fiscale regeling die gemiddeld 11 procent belastingvoordeel oplevert. Dit blijkt uit cijfers van het EIA-jaarverslag 2022 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

“Bedrijven die investeren in technieken uit Energielijst, kunnen via de Energie-investeringsaftrek tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst”

Sterke vermindering CO2-uitstoot

Met de EIA wil de overheid energiezuinige investeringen stimuleren en een impuls geven aan de energietransitie. Bijna 18.000 ondernemers vroegen de subsidie aan, dat is een stijging van 57% ten opzichte van het jaar ervoor.

De 3,5 miljard euro aan investeringen zorgen voor een verdere vermindering van de CO2 uitstoot; van 1.074 kiloton CO2 in 2021 naar 1.753 kiloton CO2 in 2022, een afname van maar liefst 63%. De energiebesparing die de investeringen opleveren is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 539.000 huishoudens.

Zonnepanelen en afvalwarmte

Ondernemers uit uiteenlopende sectoren kunnen gebruik maken van de EIA, zoals bijvoorbeeld de land- en tuinbouw, detailhandel, transport, horeca en industrie. Bedrijven dienden de meeste aanvragen in voor zonnepanelen, led-verlichting en warmtepompen. Het meeste geld gaven ondernemers uit aan het energiezuiniger maken van bestaande bedrijfsprocessen, zonnepanelen en systemen voor het benutten van afvalwarmte.

Over EIA

Al meer dan 25 jaar is de Energie-investeringsaftrek een solide financiƫle stimulans voor Nederlandse ondernemingen. Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de Energie-investeringsaftrek tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

EIA-jaarbericht en info

De gegevens uit het EIA- jaarbericht 2022 hebben betrekking op de periode van 1 januari 2022 tot 1 april 2023 (peildatum 1 april 2023). In deze periode zijn alle aanvragen ingediend voor de EIA-regeling van 2022.

Meer informatie: EIA Jaarbericht in vogelvlucht

(Bron): RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Advertisment ad adsense adlogger