EU subsidie voor duurzame wijkwarmte Zuid-Holland

Europese ELENA-subsidie voor duurzame wijkwarmte in Zuid-Holland

Negen Zuid-Hollandse gemeenten krijgen gezamenlijk een Europese ELENA-subsidie van 2,7 miljoen euro. Hiermee gaan ze tien woonwijken toekomstbestendig maken.

De ELENA-subsidie is een soort startmotor voor het ‘echte werk’

Het gaat om de gemeenten: Alphen aan den Rijn, Den Haag, Gorinchem, Kaag en Braassem, Katwijk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam en Zoeterwoude. Door de krachten te bundelen met de provincie Zuid-Holland kon worden voldaan aan alle voorwaarden van de EU.

ELENA

Het kan best ingewikkeld zijn om woningen comfortabel en duurzaam te maken. Daardoor komen plannen vaak traag op gang, ook omdat er niet altijd investeringsruimte is. Met de Europese ELENA-subsidie kunnen gemeenten in Zuid-Holland aan de slag met de voorbereidingen.

De subsidie is dan ook een soort startmotor voor het ‘echte werk’. Dit moet leiden tot een impuls aan duurzame investeringen, zoals in isolatie, duurzame warmte en warmtenetten in de wijken.

Startmotor

Voor de subsidie hebben de gemeenten plannen ingeleverd waarin staat hoe zij de bestaande woonwijken willen gaan verduurzamen. Deze ‘startmotor’ in tien verschillende wijken is op haar beurt weer een startmotor voor andere wijken.

De lessen en ervaringen die hier worden opgedaan kunnen dan vervolgens bij andere wijken worden toegepast, waardoor steeds sneller en beter meer wijken kunnen worden voorzien van duurzame warmte.

Samenwerking

Gedeputeerde Potjer: “Wij zijn heel blij met deze subsidie en samenwerking. Het is een grote uitdaging om heel Zuid-Holland aan duurzame warmte te krijgen. Dat moet je samen doen. Door de intensieve en goede samenwerking tussen gemeenten en de provincie hebben wij nu een paar miljoen euro binnengesleept.”

Europa

Els Sweeney-Bindels, hoofd van de EIB-vertegenwoordiging in Nederland: “Het is mooi om te zien dat steeds meer Nederlandse gemeenten hun weg weten te vinden naar de verschillende Europese financieringsmogelijkheden, dan is Europa ineens toch niet zo ver weg.”

Sweeney-Bindels: “De ELENA-subsidie dient een heel specifiek doel door bijvoorbeeld de omslag naar duurzamere woningen mogelijk te maken, wat erg belangrijk is met het oog op klimaatverandering.”

Gedeputeerde Potjer: “Het is een grote uitdaging om heel Zuid-Holland aan duurzame warmte te krijgen.”

Advertisment ad adsense adlogger