Floriade Paviljoen Almere-Amsterdam gewonnen door Overtreders-W

Prijsvraag Floriade Paviljoen Almere-Amsterdam gewonnen door Overtreders-W

De prijsvraag ‘The Voice of Urban Nature, Paviljoen Floriade Expo 2022’ is gewonnen door Overtreders-W. Zij zijn de ontwerpers voor de gezamenlijke inzending van de gemeenten Almere en Amsterdam voor de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Met het Floriade Paviljoen Almere en Amsterdam willen de steden laten zien hoe zij bouwen aan de groene stad van de toekomst

De uitslag van de prijsvraag is bekend gemaakt tijdens de kick-off van het programma WeMakeThe.City Green. Het paviljoen, de tuin en expositie worden als één geïntegreerde ruimtelijke en gelaagde vertelling uitgewerkt in samenwerking met Kossmandejong, de Onkruidenier en tuinontwerper Joost Emmerik.

De inzending The Voice of Urban Nature betekent een concrete verdieping van het thema Growing Green Cities van Floriade.

Stad van de toekomst

Almere en Amsterdam willen met de gezamenlijke inzending laten zien hoe zij samen met hun inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst. Op de vraag hoe je steden kunt bouwen met natuur, als gelijkwaardige partner van de mens, willen zij een eigen ‘stem’ aan de natuur te geven: The Voice of Urban Nature.

Ruimtelijk gelaagde vertelling

Uitgangspunt voor deze Floriade inzending is een geïntegreerd ontwerp waarbij alle onderdelen: paviljoen, tuin en tentoonstelling onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en met elkaar samensmelten tot één ruimtelijke gelaagde vertelling die kan worden ervaren met zoveel mogelijk zintuigen.

De vraag naar een andere relatie met de natuur in de (groene) stad van de toekomst staat centraal. Op inspirerende wijze wordt getoond hoe de twee steden zijn verbonden met en omgeven door de natuur en dat deze omgeving een logische bondgenoot en partner is bij de stedelijke inrichting en bebouwing.

De thematiek wordt onder andere uitgewerkt met een film, podcasts en inspirerende voorbeelden over een nieuwe relatie tussen stad en natuur in Amsterdam en Almere.

Biobased paviljoen

De ontwerpbureaus werden gevraagd om een inrichtingsplan, bestaande uit een ontwerp voor de buitenruimte en een paviljoen waarin een expositie plaats kan vinden. Ook werd hen gevraagd om via de bouw van het paviljoen een bijdrage te leveren aan het duurzaam herstel van de regionale economie, waarbij te denken valt aan de selectie van aannemers en materialen. Het plan van Overtreders W is een showcase van wat op dit moment al mogelijk is op het gebied van biobased bouwen met lokale grondstoffen en biedt tegelijkertijd een blik op de toekomst.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals lisdoddekalk en hennepkalk, gemaakt van Amsterdamse lisdodde, Almeerse vezelhennep met kalk van oesters uit Zeeland en uit het drinkwater van Amsterdam en meekrap voor het kleuren van de wanden. Het paviljoen wordt na afloop van de Expo deels in Almere en deels in Amsterdam herplaatst en hergebruikt gedurende een periode van tenminste vijftien jaar.

Zie ook: Rijksoverheidspaviljoen voor de Flora Expo 2022

Advertisment ad adsense adlogger