Gebiedsontwikkeling Goeree-Overflakkee

Gebiedsontwikkeling Goeree-Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee staat een flinke gebiedsontwikkeling voor de deur. Afgelopen donderdag tekenden de provincie Zuid-Holland, gemeente Goeree-Overflakkee, het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten de overeenkomst Gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee. Er zijn plannen voor innovatieve woningbouw, efficiëntere bedrijfsvoering, opwekking van duurzame energie en aanleg van nieuwe natuur met wandel- fiets- en vaarroutes en innovatieve landbouw.

De overeenkomst werd getekend in het natuurgebied de Scheelhoek in Stellendam. De samenwerkende partijen zijn blij met deze gebiedsontwikkeling waarin verschillende belangen een plek krijgen. Wethouder Ruimte, Wonen en Leefbaarheid, Daan Markwat: “De gemeente is trots op deze unieke samenwerking waarin zowel nieuwe en beleefbare natuur, structuurversterking voor de agrariërs, ruimte voor recreatie, nieuwe woonvormen in de natuur en windmolens in het gebied een plek krijgen. Hiermee kunnen we het economisch draagvlak van de streek vergroten.”

Gebiedsontwikkeling

In het gebied tussen Middelharnis en Stellendam gaan natuur, recreatie, landbouw, energieproductie en wonen elkaar versterken. Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland “De gebiedsontwikkeling stimuleert de regionale economie en maakt het eiland aantrekkelijker voor toeristen èn inwoners met nieuwe fiets-, vaar- en wandelroutes waardoor van de natuur genoten kan worden. De agrarische sector krijgt kansen voor de versterking van de structuur.” Bedrijven kunnen bijvoorbeeld uitbreiden door aankoop van overheidsgronden of economischer werken door kavelruil. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor extra inkomsten door het opwekken van windenergie in de windlocatie Noordrand. En ten slotte kunnen bedrijven inspelen op recreatie in het gebied.

Nieuwe natuur

Belangrijk onderdeel van de overeenkomst is de aankoop van gronden grenzend aan de Plaat van Scheelhoek en het Zuiderdiep voor natuur door Natuurmonumenten; ruim 70 hectare landbouwgrond wordt omgevormd tot nieuwe, toegankelijke natuur. De nieuwe natuur wordt toegankelijk met de fiets, te voet of vanaf het water met een trekpontje, kano of fluisterboot. Ook komen er uitkijkpunten over de Scheelhoek en het Haringvliet. “Door de terugkeer van de overgang van zoet rivierwater naar zout zeewater, kunnen we de verloren oer-Hollandse natuur in het Haringvliet in ere herstellen. Het Haringvliet kan een prachtig natuurgebied worden met iconen als de zeearend en de steur. Een kruispunt van internationaal belang voor miljoenen trekvogels en -vissen. En dat in combinatie met volop mogelijkheden voor recreatie en kansen voor lokale ondernemers’’, aldus Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds.

Beeld: Sluis bij Haringvliet

Advertisment ad adsense adlogger