Groen in de wijk goed voor gezondheid

Groen in de wijk goed voor gezondheid

Meta-onderzoek naar 40 studies toont invloed groen op gezondheid

In hoeverre heeft groen in de leefomgeving een positieve werking, en hoe werkt dit dan? Een meta-onderzoek naar 40 studies naar een verband tussen gezondheid en een groene omgeving, vond in 19 van de gevallen een positief effect van een groenere leefomgeving.

In deze onderzoeken bleek dat bewoners van een groenere wijk minder somber en nerveus waren. Daarnaast is de sterftekans lager in groene wijken.

Lagere sociale klassen hebben baat bij groen

Dr. Magdalena van den Berg promoveerde onlangs aan het VU Medisch Centrum op het meta-onderzoek. Een andere opvallende conclusie is dat vooral mensen in lagere sociale klassen baat hebben bij groen in de omgeving. Een verklaring hiervoor is dat zij minder mogelijkheden hebben voor gezonde ontspanning als sporten en recreatie, al dan niet in de natuur.

Vervolgonderzoek

Van den Berg concludeert op degroenestad.nl: “Misschien zeggen al die studies niet veel, zo los van elkaar, maar samen geven zij duidelijk aan dat er een positief verband bestaat: groen helpt.” De 40 onderzoeken zijn geselecteerd op het feit dat zij zoveel mogelijk uitsluiten dat het verband tussen groen en gezondheid door andere factoren wordt be├»nvloed, zoals leeftijd van bewoners. In een vervolgonderzoek zal Van den Bergh kijken hoe dichtbij de natuur zich moet bevinden om gezondheid in een wijk te verbeteren.

– Groen in de wijk goed voor gezondheid –

Advertisment ad adsense adlogger