Maasvlakte krijgt drijvende zonnepanelen

Maasvlakte krijgt drijvende zonnepanelen

Havenbedrijf Rotterdam, Sunfloat en Rijkswaterstaat hebben een overeenkomst getekend, waarin ze afspreken samen een proef te doen met drijvende zonnepanelen in de Slufter, een depot voor verontreinigd sediment. Het plaatsen van zonnepanelen op water biedt een aantal unieke kansen voor verbetering van de opbrengst van zonnepanelen. Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam hebben toegezegd mee te werken in het scheppen van voorwaarden.

Drijvende panelen hebben het voordeel dat ze met de zon mee kunnen draaien, waardoor een meeropbrengst van 18% kan ontstaan ten opzichte van panelen in een zonneweide. Daarnaast levert de reflectie en de koeling van het water een extra voordeel op.

Proefinstallatie

De proefinstallatie van het drijvend zonnepaneel-veld in de Slufter bestaat uit 20 vlotten waarop in totaal 120 panelen zijn gemonteerd. Daarnaast komt er een landopstelling met 12 zonnepanelen. In de loop van november zal het drijvend zonnepaneel-veld in gebruik worden genomen. De proefinstallatie van Sunfloat zal een jaar lang aan weer en wind in de Slufter worden blootgesteld.

Duurzame doelen

Rijkswaterstaat ondersteunt de proef om te onderzoeken of het innovatieve systeem werkt en of de effecten op de omgeving en het watersysteem acceptabel zijn. Ook wordt gekeken naar de robuustheid en de meeropbrengst van het systeem. Op basis van de uitkomsten wordt bekeken of, en hoe, verdere toepassing van drijvende panelen een bijdrage zou kunnen leveren aan de politieke doelen voor het winnen van duurzame energie.

Slufter

De Slufter, een depot voor verontreinigd sediment van anderhalve bij anderhalve kilometer op de Maasvlakte, is voor de helft eigendom van het Havenbedrijf en voor de andere helft van Rijkswaterstaat. Het depot is in 1987 geopend om verontreinigde baggerslib op te bergen. Het depot bestrijkt een gebied van 250 hectare in de haven. Om de ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken hebben Havenbedrijf en Rijkswaterstaat afgesproken dat het depot ook kan worden ingezet voor andere, duurzame doeleinden.

– Maasvlakte krijgt drijvende zonnepanelen – Beeld: Rijkswaterstaat

Advertisment ad adsense adlogger