High-end gebouw tegen low-end kosten

Gebouw

De Fabriek van Delfshaven, tot voor kort een vervallen bedrijfspand aan de Schie, stamt uit de negentiende eeuw. Het deed destijds dienst als wasserij en ververij, verwerd eind twintigste eeuw tot kraakpand, daarna tot culturele broedplaats en daarop volgde jarenlange leegstand. Nu schoolvoorbeeld van herontwikkeling tot inspirerend bedrijfsverzamelgebouw voor slimme, creatieve ondernemers én ruimte voor maatschappelijke activiteiten: een zangschool, balletschool, yogastudio en pannenkoekenrestaurant.

Het pand kent een rijke historie. De laatste bewoners vóór de leegstand en herinrichting waren krakers die in de jaren negentig ­kunstenaarscollectief ‘De Fabriek’ oprichtten. Zij boden oefenruimte aan bands, atelier­ruimte aan kunstenaars en richtten zelfs een filmstudio in.

Nu wordt de fabriek bevolkt door gameontwikkelaars, advocaten, architecten, grafisch ontwerpers, icoonontwerpers en webdesigners. Industrieel ontwerpbureau MAX Designers is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat past bij de creatieve uitstraling van het pand en die naar hun aard die uitstraling ook inhoud geven. De markante oranje werkplaats die in hun bedrijfsruimte staat, trekt de aandacht. Een knap staaltje werk van Marien Korthorst. Design uiteraard in de huisstijl. De buitenkant van de Fabriek is volledig blijven staan, slechts opgeknapt. De binnenkant is gemoderniseerd, met veel glas, veel wit en een grote open trapruimte in het hart van het gebouw. Wie doet er nou zoiets? Zo’n bouwval opknappen middenin een wereldstad, waar elke vier­kante meter ooit goud waard kan worden en waar niemand schrikt van sloop en nieuwbouw. Of ligt dat tegenwoordig anders? Havensteder is de maatschappelijke vastgoedonderneming/woningcorporatie, die ‘met én voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde’. Herontwikkeling van de Fabriek van Delfshaven moet bijdragen aan revival van de wijkeconomie van Delfs­haven.
Lingotto is de projectontwikkelaar die de realisatie van het plan op zich nam. Zij houden zich, in eigen woorden, bezig met ‘restructieve’, ‘bruikdienstige’ en ‘futumorfante’ concepten en projecten. Eric-Jan de Rooij, een van de partners in Lingotto, vertelt er graag en met passie over. ‘We zijn gespecialiseerd in de herontwikkeling van bestaande bedrijfspanden. Kortgeleden hebben we de pitch gewonnen om de Shelltoren in Amsterdam-Noord te gaan herontwikkelen. Maar het is niet makkelijk.

Advertisment ad adsense adlogger