Om leren gaan met hittegolven in stad

Om leren gaan met hittegolven in stad

Steeds meer Europeanen sterven door de gevolgen van hittegolven. We moeten meer doen om onze steden voor te bereiden en aan te passen aan de toekomst, zo concludeert Sweco in haar laatste Urban Insight-rapport.

Hittegolven: Er zijn steeds meer technologieën beschikbaar om de dreiging van extreme hitte te beheersen

Extreme hitte zal in de toekomst toenemen in intensiteit, frequentie en duur. De effecten van deze en andere klimaatveranderingen worden steeds tastbaarder in onze snelgroeiende, dichtbevolkte steden.

Kwetsbare groepen

Ondertussen wordt de Europese bevolking steeds ouder. Het aantal 65-plussers groeit gestaag, en naar verwachting zal het aantal 80-plussers tegen 2060 meer dan verdubbeld zijn.

Inwoners die al kwetsbaar zijn, zoals ouderen en zuigelingen, worden meestal het zwaarst getroffen. Daarom moeten we nu in onze steden de nodige maatregelen nemen en beheren om de meest kwetsbare groepen te beschermen.

“In de toekomst zullen er wereldwijd wellicht meer pandemieën woekeren. Wat we in dergelijke periodes nodig hebben, is bijna precies hetzelfde als wat we nodig hebben in hitteperiodes”, aldus Enrico Moens, Senior Expert Climate Change Adaptation bij Sweco.

“We hebben toegang nodig tot ruime groene en blauwe gebieden in onze buurt waar we veilig kunnen wandelen, spelen, rennen, fietsen en sporten: plaatsen waar we toch nog de nodige fysieke afstand kunnen respecteren en tegelijk ons mentale en fysieke welzijn kunnen bevorderen.”

Voorbeelden

Er zijn tegenwoordig steeds meer technologieën beschikbaar om de dreiging van extreme hitte te beheersen. Een meer passief ontwerp voor gebouwen en dynamische thermoregulatie van gebouwen door beschaduwing van de gebouwschil zijn goede voorbeelden.

Betere en innovatieve ruimtelijke ordeningstechnieken voor het integreren van stedelijke veerkracht in plannen en projecten zijn ook positieve voorbeelden. Sociale oplossingen, zoals gedragsverandering en het creëren van efficiënte communicatienetwerken zijn tevens van vitaal belang om anders om te gaan met hittegolven.

‘Building resilience: being young and getting old in a hotter Europe’  is het derde in een reeks van Urban Insight-rapporten van Sweco over het thema ‘Klimaatactie’. In het rapport belichten experts specifieke gegevens, feiten en wetenschap die nodig zijn om veilige, veerkrachtige toekomstige stedelijke omgevingen te plannen en te ontwerpen.

Lees ook: Gevoelstemperatuur in landelijke hittekaart online.

Om leren gaan met hittegolven in stad.

Advertisment ad adsense adlogger