IABR-Next Economy over de toekomstige stad

IABR-Next Economy over de toekomstige stad2

In het weekend van 23 en 24 april de zevende editie gestart van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). Thema van dit jaar is de ‘next economy’. Internationale architecten en bouwers spreken, denken en ontwerpen hoe de stad er in de next economy uitziet. De Biënnale is een ontmoeting tussen creatieve coalities van ontwerpers, bestuurders, bedrijven, burgers en andere agents of change met nieuwe ideeën en verbeeldingen van de stad van de 21e eeuw.

De komende elf weken vinden via het What’s Next-programma conferenties, lezingen, workshops, ontmoetingen, brainstorms en debatten plaats. Iedereen is uitgenodigd om mee te denken en te praten. Na elf weken van kennisuitwisseling zullen de belangrijkste conclusies op zondag 3 juli worden gepubliceerd tijdens een slotdebat. Vanaf vrijdag 29 april verdiepen internationale sprekers iedere vrijdagmiddag in de Next Talks het debat over de stad in de Next Economy. De eerste gast, die vandaag dus op het programma staat is Mark Swilling, gastcurator van Urban Africa: What’s Next?.

Debat

In de Next Salons zoomt IABR-2016 hoofdcurator Maarten Hajer op vier zondagmiddagen in op actualiteiten die hun weerslag hebben op het debat over de Next Economy. Next Salon #1 vindt plaats op zondag 24 april en gaat in op de toegevoegde waarde van de informele economie. In Next Salon #2 op 22 mei is Rijksbouwmeester Floris Alkemade de hoofdgast en gaat het over de vraag hoe vluchtelingen, nu en in de toekomst, kunnen integreren in onze stedelijke economieën. Verder staat de conferentie Sustainable Urban Deltas op het programma; de lancering van de eerste Rotterdamse Resilience Strategy; de 20e Metrex Conferentie en een debat over Energie, Ruimte en Regio in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarbij wordt voortgeborduurd op twee jaar ontwerpend onderzoek in de IABR-ateliers. Vervolgstappen in Groningen, Utrecht, Rotterdam, Brussel en op de Noordzee worden verkend met overheid, bedrijfsleven en betrokkenen.

Tentoonstelling

Middels een tentoonstelling wordt een waaier aan mogelijke toekomsten inzichtelijk gemaakt. Van radicale energietransitie tot voorbeelden van experimentele, coöperatieve gebiedsontwikkeling; en van megaprojecten op de Noordzee en in Afrika tot lokale initiatieven in Zuid-Amerika, China en Rotterdam. Ook is er een werkruimte met een doorlopend programma. De activiteiten van de IABR worden gehouden in de Fenixloods II op Rotterdam Katendrecht. Vanwege de vele ruimtelijke opgaven in dit gebied ontwikkelde de IABR het programma Next op Zuid. Daarin wordt binnen een brede lokale alliantie een internationaal Curator Team samengestelt, die naar de opgaven kijkt vanuit de vraag: ‘wat is de relatie tussen ruimtelijke vormgeving en de economie van morgen?’ Tickets en het volledige programma zijn te vinden op iabr.nl

Advertisment ad adsense adlogger