Duurzame renovatie hoofdkantoor Royal Haskoning

Duurzame renovatie hoofdkantoor Royal HaskoningDHV

Renovatie en verduurzaming zijn vaak een lastige combinatie. Maar het kan wel, zo blijkt uit de duurzame renovatie van het hoofdkantoor van ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Het kantoor in Amersfoort scoort als één van de eerste gerenoveerde panden ‘very good’ volgens de BREEAM-NL In-Use certificering. Het gebouw uit 1971 is nu één van de meest duurzame kantoren van Nederland.

Het kantoor is door de Dutch Green Building Council beoordeeld op 9 duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling.

Duurzame renovatie

“In 2011 besloten we ons hoofdkantoor duurzaam te renoveren met daarbij een aantal harde uitgangspunten, zoals forse energiebesparing, behoud van gebruikerstevredenheid en toepassing van milieuvriendelijke materialen”, vertelt directeur Procurement & Facility management Frits Smedts van Royal HaskoningDHV. “De renovatie was een aftrap voor de verduurzaming van ons vastgoed en gebruiksprocessen en dit is nu beloond met dit BREEAM-certificaat. Ik ben enorm trots op het resultaat en verwacht dat het gebouw weer tientallen jaren meekan.”

Energie, gezondheid en ecologie

DGBC-directeur Annemarie van Doorn: “Met de duurzaamheidsscore van BREEAM-NL ‘Very Good’ laat Royal HaskoningDHV zien dat het met een oud pand uit 1971 mogelijk is om grote duurzame stappen te maken. Het bewijst dat duurzame renovatie ook in zo’n geval zeker mogelijk is. Het gebouw scoort zelfs buitengewoon goed op energie, gezondheid en ecologie. Het in 2011 behaalde energielabel A en het goede binnenklimaat hebben hieraan zeker bijgedragen.”

Gebouw

Het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV ligt aan de Laan 1914 in Amersfoort en bestaat uit 2 gebouwen. Allereerst het in 1971 in gebruik genomen kantoortuingebouw, dat architect David Zuiderhoek heeft ontworpen. Dit bijzondere split-level gebouw zonder tussenmuren functioneert nog steeds uitstekend als kantoortuin. In 1999 ontwierp het bedrijf op dezelfde locatie een nieuw gebouw van vijf verdiepingen erbij, waarvan eenzelfde certificaat niet lang op zich zal laten wachten. In Amersfoort zijn zo’n 800 medewerkers werkzaam.

Advertisment ad adsense adlogger