Bouwawards voor innovatieve zorggebouwen

Innovatieve zorggebouwen worden steeds intelligenter. Er wordt steeds meer nagedacht over de behoeften van patiënten bij het ontwerp van een gebouw.

Innovatieve zorggebouwen worden steeds intelligenter. Daarnaast wordt er steeds meer nagedacht over de behoeften van patiënten en hoe deze vertaald kunnen worden in het ontwerp van een gebouw. Het Japanse ziekenhuis Asikaga Red Cross Hospital in Tokyo heeft de eerste internationale IFHE NVTG Building Award gewonnen. De award is uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg, NVTG. De prijs bestaat al langer, maar dit jaar was er voor het eerst een open internationale inschrijving. Daarnaast werden er prijzen uitgereikt aan Nederlandse zorggebouwen in de sector care, de sector cure, en de combinatie care/cure.

Meer dan veertig innovatieve zorggebouwen vanuit de hele wereld streden mee voor de IFHE NVTG Building Award 2016. Thema van de prijs was dit jaar: ‘Een healing environment voor alle gebruikers’. 22 projecten in de sector cure dongen mee, 15 in de sector care en de overige projecten combineerden beide categorieën. De Nederlandse gebouwen die in de prijzen vielen, zijn Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het kleinschalige woonproject voor dementerenden De Koekoek in Veenendaal en revalidatiecentrum Intermezzo Zuid in Rotterdam.

Meander Medisch Centrum

Het Asikaga Red Cross ziekenhuis won vanwege de hoge kwaliteit van comfort en zorg op maat voor de patiënten. Alle patiënten beschikken over een eigen kamer, wat in Japan ongebruikelijk is. Verschillende kamers, zoals die voor palliatieve zorg, zijn voorzien van een slaapbank, keuken en badkamer voor familie. Het Meander medisch Centrum (zie foto) won achter Asikaga Red Cross de tweede prijs voor de internationale inschrijving, en won daarnaast de eerste prijs voor de Nederlandse NVTG BouwAward, sector cure. De jury roemt het Meander Medisch Centrum om de technologische mogelijkheden die comfort bieden aan patiënten, zoals de mogelijkheden voor temperatuurregeling en de hoge kwaliteit van het binnenklimaat. Hoogwaardige automatisering speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast is het gebouw zo ingericht dat logistiek zoveel mogelijk buiten de omgeving van patiënten, bezoekers en medewerkers gebeurt.

Revalidatiecentrum Laurens Intermezzo Zuid

De award in de gedeelde categorie care/cure werd gewonnen door revalidatiecentrum Laurens Intermezzo Zuid in Rotterdam. Ook hier is het gebouw ingericht naar optimale functionaliteit voor de patiënt. De stadia tijdens een revalidatieproces, van rust naar actief, komt terug in de verschillende ruimtes, van stille ruimtes tot ruimtes waar volop activiteit is. Daarnaast werd het gastvrije ontwerp geprezen. De ruime verblijfkamers met balkon bieden uizicht op de omgeving en grenzen aan het atrium, dat fungeert als hart van het gebouw.

De Koekoek

Het kleinschalige woonproject voor dementerenden De Koekoek in Veenendaal won de bouwaward voor innovatieve zorggebouwen in de sector care. Bij het ontwerp van het gebouw is niet alleen rekening gehouden met de geestelijke beperkingen, maar ook met andere mogelijke klachten, als beperkingen op het gebied van gehoor, zicht en mobiliteit. Zo is het meubilair zo opgesteld dat bewoners altijd de mogelijkheid hebben zich even vast te houden ter ondersteuning. Zodoende is het gebouw erop ingericht om een tweede huid te zijn, waar bewoners zich prettig voelen. Er worden kleurenschema’s gebruikt om de bewoners te helpen bij hun oriëntatie.

Advertisment ad adsense adlogger