Een van de grootste hijskranen ter wereld in Rotterdam (video)

PTC210-DS kraan van Mammoet in Rotterdam voor speciale klus

De opbouw van de PTC210-DS ringkraan van Mammoet, één van de grootste kranen ter wereld, is voltooid voor een heavy-lift project. De kolossale kraan zal worden gebruikt om kraanvervangingen uit te voeren op twee jack-up vessels voor offshore windinstallaties.

“De Mammoet PTC210-DS kraan is opgebouwd op de eigen Heavy Lift Terminal van Mammoet in Schiedam”

3.200 ton hijsen

De kolossale 210.000tm kraan, met een maximale hijscapaciteit van 3.200 ton, zal worden gebruikt voor een heavy-lift project voor GustoMSC. Er moeten kraanvervangingen worden uitgevoerd op twee kraanschepen voor offshore windinstallaties (de Wind Orca en de Wind Osprey), in opdracht van het scheepvaart/constructiebedrijf Cadeler.

Krachtige en veelzijdige kraan

De Mammoet PTC210-DS is opgebouwd op de eigen Heavy Lift Terminal van Mammoet in Schiedam en is een van de vijf 5.000 ton klasse ringkranen in haar vloot. Het is de enige die momenteel in Europa operationeel is. “De hoogte en omvang van de PTC210-DS, een van de grootste kranen ter wereld, verloochenen zijn grootste kracht, zijn veelzijdigheid en zijn vermogen om te werken op plekken waar de ruimte beperkt is”, bericht Mammoet.

Perfecte kraan voor de klus

“De PTC210-DS is de perfecte kraan voor deze klus. Hij heeft een relatief kleine oppervlakte nodig. In combinatie met 360 graden zwenken en de mogelijkheid om te schakelen tussen een vaste en beweegbare jib (red: de boom van de kraan), resulteert in het grootst mogelijke werkgebied. Deze PTC210-DS kranen kunnen ook in tal van configuraties worden opgebouwd, zodat voor elke opdracht een configuratie op maat mogelijk is: verschillende hoofdmast- en jiblengtes, vaste of beweegbare jib, verschillende hoeveelheden ballast en twee ringdiameters”, aldus Dirk Knoester van Mammoet.

Lees verder onder de afbeelding.
PTC210-DS kraan van Mammoet in Rotterdam voor speciale klus

Upgrade van de offshore kraanschepen

De PTC210-DS zal worden gebruikt om de bestaande kranen van beide kraanschepen te vervangen door nieuwe kranen met hoge capaciteit. GustoMSC is door Cadeler gevraagd om de kranen te ontwerpen, fabriceren, leveren en installeren. De nieuwe kranen zijn volledig elektrisch aangedreven en hebben een hijscapaciteit van 1.600 ton, waardoor ze klaar zijn voor de installatie en service van de volgende generatie windturbines met een capaciteit van meer dan 14MW.

‘Twee vliegen in één klap’voor de PTC210-DS kraan

“De beslissing om de PTC210-DS op onze eigen Heavy Lift Terminal in Schiedam (pdf) op te bouwen werd genomen op basis van veiligheid en het optimaliseren van de planning voor onze klant. Onze terminal heeft een unieke locatie in de haven van Rotterdam en dit gaf ons de mogelijkheid om de kraan tussen de twee schepen in te plaatsen en ze tegelijkertijd te bedienen. Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar door het minimaliseren van bewegingen van kranen op de werf en schepen langs de kade creëert dit ook de veiligst mogelijke oplossing om dit project uit te voeren”, verteld Dirk Knoester van Mammoet.

Lees verder onder de video

Opbouw van de PTC210-DS kraan (video).

Info

In deze uitgebreide datasheet (pdf) tref je alle bijzonderheden en capaciteiten van de PTC210-DS.

De vervangingswerkzaamheden en montage van de nieuwe kranen met extra hoge capaciteit aan boord van de Wind Orca en Wind Osprey, zullen naar verwachting zijn afgerond in het eerste kwartaal van 2024.

Beeld en bron: Mammoet.

PTC210-DS ringkraan,één van de grootste hijskranen ter wereld ringkraan, in Rotterdam.
Zie ook:
Grootste kraanschip ter wereld onderweg naar Rotterdam.
Grootste mobiele telescoopkraan ter wereld.

Advertisment ad adsense adlogger