Meer leerplekken voor mbo-leerlingen

meer leerplekken voor mbo-leerlingen

Het aantal plekken voor mbo-leerlingen binnen technische leerbedrijven is toegenomen. De bedrijven bieden vooral ruimte voor leerlingen van niveau twee tot en met vier. Het aantal plekken is toegenomen met 3%, wat betekend dat er 19.000 plekken bij zijn gekomen.

Binnen de metaalindustrie is de grootste groei van plekken voor leerlingen, in de installatietechniek is daarentegen de minste groei te zien. De meest voorkomende erkende leerbedrijven zijn voor leerlingen van de richtingen:

  • Middenkader engineering
  • Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent
  • Installeren
  • Service apparatuur
  • Installaties en Werkvoorbereider

Voornamelijk voor leerlingen die voor de richtingen Middenkader engineering, Metaalbewerker, Machinebouw en mechatronica is er een groei in het aantal plekken voor de leerlingen. Dat er meer plekken zijn voor mbo-leerlingen is goed nieuws voor het toenemende aantal mbo-leerlingen.

Regio’s

In de totaal 35 arbeidsmarktregio’s blijven de regio’s Groot-Amsterdam en Zuidoost-Brabant het grootste aandeel in het aantal leerplekken houden. In deze twee arbeidsmarktregio’s is het aantal plekken met meer dan 5% gestegen. In de regio Zuidoost-Nederland hebben de leerlingen van de richtingen Machinebouw en Mechatronice de meeste kans op een leerplek. In de regio Noord-Nederland hebben de leerlingen van de richting Mobiele Werktuigen de grootste kans op een leerplek.

Het onderzoek naar het aantal leerlingenplekken is uitgevoerd door Kenteq, het kennis- en adviescentrum voor technisch vakmanschap.

Advertisment ad adsense adlogger