Meer productie

Productie

Het Centraal Bureau Statistiek kwam met meer positief nieuws: Meer productie, de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 2,0 procent hoger dan een jaar eerder. In december 2013 produceerde de industrie 2,1 procent meer dan in december 2012. De industrie behaalde in januari vrijwel evenveel omzet als een jaar eerder. Zowel op de binnenlandse als buitenlandse markt was het bedrag aan verkopen nagenoeg gelijk aan dat van januari 2013.

De stemming van de ondernemers in de industrie is wat verslechterd. Het producentenvertrouwen kwam in februari 2014 uit op -0,1 tegen 0,7 in januari. De economie groeide in het vierde kwartaal van 2013 met 0,7 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. In het derde kwartaal was het volume van het bruto binnenlands product 0,3 procent groter dan een kwartaal eerder.

Industriële productie hoger

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 2,0 procent hoger dan een jaar eerder. In december 2013 produceerde de industrie 2,1 procent meer dan in december 2012.
In vrijwel alle branches van de industrie was de productie hoger dan in januari 2013. Met 9,6 procent was de toename het grootst bij de elektrotechnische en machine-industrie. Ook de transportmiddelenindustrie produceerde fors meer (7,1 procent). De productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie en de basismetaalindustrie was respectievelijk 1,4 en 1,2 procent hoger. Tegenover deze groei stond een krimp van 0,7 procent bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie.

Lees verder in editie 2-2014

Advertisment ad adsense adlogger