Minister Ollongren: Energieneutraal wonen urgent

Minister Kajsa Ollongren : Energieneutraal wonen urgent NOM Keur

In 2050 moeten alle Nederlandse woningen energieneutraal zijn. Hoe gaan we deze ambitie met elkaar waarmaken? Tijdens de aftrap van Energy-Up 2018 deelde Minister Kajsa Ollongren haar visie en reikte de NOM Keur uit.

BAM ontving uit handen van Ollongren het eerste NOM Keur certificaat

De energieneutrale woningvoorraad is een belangrijk onderwerp binnen het regeerakkoord, dat zeer ambitieus is op klimaatgebied. ‘Ambitieus én urgent’, aldus Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koningkrijkrelaties, tijdens Energy-Up.

Dichtbij

Ollongren: “Dat in 2050 de totale woningvoorraad aardgasvrij moet zijn, komt met de huidige gebeurtenissen in Groningen plotseling veel dichterbij. Het is een enorme motivatie om in het hier en nu te zorgen voor een duurzame invulling van de energievoorziening.”

De Minister pleit dan ook voor goede samenwerking met alle partijen die te maken hebben met wonen – “zonder remmende werking van de overheid”’ – , experimenteren met aardgasvrije wijken – “het liefst starten we nog dit jaar met de eerste twintig”’ – en het doorzetten van in het verleden gemaakte afspraken omtrent energiebesparende maatregelen in verschillende akkoorden.

nom

Directeur Energiesprong Ivo Opstelten (links), Joost Nelissen van BAM en minister Kajsa Ollongren.

Eerste complete NOM Keur voor BAM

Tijdens de eerste editie van Energy-Up werd NOM Keur geïntroduceerd. Een keurmerk dat de energieprestaties en kwaliteiten garandeert die horen bij Nul op de Meter-woningen, woningen die net zoveel energie opwekken als ze verbruiken.

De keuring verloopt over drie fases: propositie, toepassing en levensduur. Bouwbedrijf BAM mocht uit handen van Minister Ollongren en Ivo Opstelten, directeur Stroomversnelling, het eerste complete certificaat ontvangen. BAM zet inmiddels drie woningen per dag om naar Nul op de Meter.

Joost Nelissen van BAM: “Ik ben ontzettend trots. Het is fantastisch dat inmiddels is gebleken dat de woningen niet alleen technisch op orde zijn, maar ook de prestatiegaranties worden waargemaakt. Bewoners worden blij van hun woning en de meeste mensen krijgen zelfs geld terug op hun energienota. Een geweldige stimulans om door te gaan. We móeten van dat aardgas af. Dus ik wil iedereen hier dan ook meegeven: kom in beweging, ga aan de bak en zorg dat je volgend jaar ook op dit podium staat! De urgentie is er.”

Advertisment ad adsense adlogger