Nee

Column Maarten van der Boon nee

Column

Hoe vaak zegt u nee? Eerlijk zeggen, ongeacht de situatie? Uit onderzoek blijkt dat veel mensen dit moeilijk vinden. Nee is een antwoord, waarmee je de ander of jezelf teleurstelt. Ook in de bouw- en installatiesector zie ik dit fenomeen. U kent namelijk ook vast van die alleskunners. Van die all-round professionals.

Ik moet dan denken aan het tv-programma “Herrie in de keuken”. Een restauranteigenaar in zak en as wordt op weg geholpen door een ervaren rot in het vak. Wat is in het algemeen het eerste wat gebeurt? Juist…. De menukaart wordt danig ingekort. Er wordt focus gebracht in de dienstverlening. Vaak eenvoudiger en met veel beter (financieel) resultaat.

Ik heb er niets op tegen wanneer bedrijven haar sterke eigenschappen extra benadrukken. Dat is de essentie van marketing en communicatie. Blijf wel realistisch in de afstand tussen wie je écht bent en wie je graag wilt zijn. Op de weg zie ik regelmatig de bouw- en installatiebussen rijden met de typisch herkenbare belettering aan de zij- en achterkant. Een opsomming van alle specialismen die men aanbiedt. En soms – om écht compleet te zijn – aangevuld met een extra sticker “…ook voor..”. Op basis hiervan denk ik dat veel bouw- en installatiebedrijven lijden aan het ik-kan-alles-syndroom. Ik geloof niet in die alleskunners die zich vervolgens ook nog eens presenteren als een specialist. Je bent breed en oppervlakkig of smal en specialistisch.

In het tv-programma ontvangt de topkok meestal stevige kritieken wanneer hij focus brengt in kaart en keuken. De 2 basisvragen die steeds beantwoord worden zijn: wie is je doelgroep en wat is je specialiteit. En zodra het stof gedaald is, leidt de focus tot mooie resultaten. Kies en word gekozen. Ik begrijp best dat kiezen kiespijn oplevert. Maar onthoud: ook nee-zeggen is een geaccepteerd antwoord.

Maarten-van-der-Boon

Maarten van der Boon
Manager business development & innovatie bij leertouwer

Maarten van der Boon is werkzaam bij Leertouwer die sinds 1929 comfort brengt door techniek. Eerst als elektricien van licht- en schelinstallaties. Nu als veelzijdige en innovatieve systeemintegrator in elektrotechniek, klimaatinstallaties en ICT.

Advertisment ad adsense adlogger