Nieuwe cijfers tonen herstel bouwketen

Nieuwe cijfers tonen broos herstel bouwketen

De pas verschenen Monitor Bouwketen voorjaar 2015 laat een voorzichtig positief beeld zien. Over de hele bouwketen is de orderportefeuille van bedrijven toegenomen met gemiddeld drie-tiende maand. Bedrijven zijn positiever geworden over de omzetontwikkeling. Maar het herstel vertaalt zich nog niet sterk door in verwachtingen over het personeelsbestand. Qua prijsniveau wordt stabilisatie of mogelijke een lichte stijging verwacht. Nieuwe cijfers tonen herstel bouwketen.

De Monitor Bouwketen is gebaseerd op de conjunctuurmetingen onder de leden van de BNA, Bouwend Nederland, NLingenieurs en UNETO-VNI. De toename over de gehele linie verhult onderlinge verschillen. Grootste stijgers zijn architecten, ingenieursbureaus en installatiebedrijven. Bij bouwbedrijven steeg de werkvoorraad in de woningbouw, maar daalde deze in de utiliteitsbouw en wegenbouw.
Ondernemers hebben positieve verwachtingen voor de omzet in het 2e kwartaal (zie grafiek hierboven). Dit komt zeer waarschijnlijk door de afloop van het laag btw-tarief, wat tot 1 juli een tijdelijke toename van de omzet tot gevolg heeft. Gevreesd wordt dan ook dat de stopzetting van het lage btw-tarief een forse terugval van het aantal opdrachten teweeg zal brengen. De naweeën van de crisis zijn nog altijd voelbaar en het herstel is broos. BNA, Bouwend Nederland, NLingenieurs en UNETO-VNI roepen dan ook continu op om het lage btw-tarief vooralsnog met een jaar te handhaven.

De volledige monitor is hier te vinden.

BNA-directeur gaf op BNR Nieuwsradio een korte toelichting op de cijfers.

Nieuwe cijfers tonen broos herstel bouwketen
Bron: EIB

Advertisment ad adsense adlogger