Omzet bouw 10 procent hoger in tweede kwartaal 2022

Omzet bouw 10 procent hoger in tweede kwartaal 2022

De omzet in de bouw was in het tweede kwartaal van 2022 10,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

“De hoogste omzetgroei in de bouw kwam voor bij grote gespecialiseerde bouwbedrijven”

In de burgerlijke en utiliteitsbouw was de omzet 9,1 procent hoger dan een jaar eerder. Bij gespecialiseerde bouwbedrijven was de omzetstijging met 13,3 procent nog hoger. In de grond, water- en wegenbouw was de omzetgroei met 3,4 procent juist lager.

Omzet bouwnijverheid (geen projectontwikkeling)% verandering t.o.v. een jaar eerder. 

Omzet kleine en grote bouwbedrijven

Kleine bouwbedrijven tot tien werkzame personen zagen hun omzet met 11,9 procent stijgen. Middelgrote bouwbedrijven met tien tot honderd werkzame personen behaalden een omzetstijging van 7,0 procent.

Bij grote bouwbedrijven met honderd of meer werkzame personen was de omzet 11,0 procent hoger dan een jaar eerder. De hoogste omzetgroei in de bouw kwam voor bij grote gespecialiseerde bouwbedrijven: 17,7 procent. Bij grote bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw was de omzetgroei het laagst met 1,4 procent.

Faillissementen

Het aantal faillissementen in de bouwsector bedroeg het tweede kwartaal van 2022 76, één meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze stijging kwam volledig voor rekening van de gespecialiseerde bouw.

Vergeleken met een jaar eerder steeg het aantal faillissementen in deze branche met 11 tot 46. In de burgerlijke en utiliteitsbouw daalde het aantal faillissementen met 10.

Minder vergunde nieuwbouwwoningen

In het tweede kwartaal van 2022 werd voor 15,2 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 27 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2021.

Daarbij valt wel op te merken dat het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van 2021 relatief hoog was. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van 2022 is ongeveer even hoog als in het tweede kwartaal van 2020.
Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt.

De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.


Vergunde nieuwbouwwoningenx 1 000.

Bouwkosten woningen lager

De vergunde bouwkosten voor bedrijfsgebouwen in het eerste kwartaal waren bijna 2,1 miljard euro, 26,2 procent hoger dan een jaar eerder. Nieuwbouw was goed voor bijna 1,3 miljard euro, 14 procent meer dan een jaar eerder. De bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen nam met ruim 51 procent toe tot 825 miljoen euro.

De totale vergunde bouwkosten voor woningen daalden ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 met 17,9 procent naar 3,3 miljard euro. De bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen daalden met 22,5 procent tot bijna 2,7 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen stegen juist met 11,5 procent tot 593 miljoen euro.

Advertisment ad adsense adlogger