Bouw fietstunnel in Hilversum gestart

Project - Bouw fietstunnel in Hilversum gestart

Aannemer BAM Infra is in opdracht van ProRail begonnen met de aanleg van een nieuwe fietstunnel in Hilversum.

“De nieuwe fietstunnel Hilversum verbindt ook natuurgebieden met elkaar”

De tunnel, ter hoogte van de Maartendijkseweg, vervangt de onbeveiligde overweg die daar eerder werd verwijderd.

Overwegplaten verwijderd

Om de onbeveiligde overweg te vervangen zijn eerst de overwegplaten en het spoor verwijderd. Hierna is een bouwput ontgraven tot een diepte gelijk aan de te realiseren onderdoorgang.

Vervolgens heeft een grote kraan de prefab betonnen delen van de tunnel op de juiste plaats aangebracht. Daarna is de bouwput weer gevuld en verdicht.

Na het terugplaatsen van de onderbaan, het doorgaand spoor en de ballast, kon het treinverkeer op donderdagochtend 11 augustus weer op gang komen. Tot eind september wordt er nog gewerkt aan de op- en afritten van de tunnel, de pompinstallatie en het aanbrengen van de verhardingen.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Fietsers, ruiters en vee

De nieuwe fietstunnel verbindt natuurgebieden met elkaar. Er is namelijk niet enkel ruimte voor fietsers en voetgangers, maar ook voor een pad voor ruiters en vee van het Goois Natuurreservaat. Daarnaast komt er een speciale geleiding voor dassen en kleine zoogdieren, zodat ook zij gebruik kunnen maken van de tunnel.

Project DOEN

Dit project wordt uitgevoerd in lijn met ‘project DOEN’. Belangrijkste uitgangspunten hiervan zijn de realisatie van maximale klantwaarde, eerlijk geld voor eerlijk werk, optimale samenwerking en werken vanuit de bedoeling.

Bouwmanager Rob Haksel van ProRail: “door deze werkwijze hebben we tenminste 21 maanden aan werkzaamheden samengeperst in 14 maanden. Dat hebben we gedaan door met elkaar als partners, met eigen kwaliteiten, deskundigheid, expertise en met dezelfde focus, samen te werken. De afgelopen dagen is er ontzettend hard gewerkt zodat we in september de onderdoorgang kunnen opleveren.”

NABO

ProRail voert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het programma NABO (Niet Actief Beveiligde Overwegen) uit.

Het doel hiervan is om alle onbeveiligde overwegen op het reizigersnet, die openbaar toegankelijk zijn, op te heffen, te beveiligen of aan te passen.

Advertisment ad adsense adlogger