Ontwikkelingen in de bouwsector

Ontwikkelingen in de bouwsector

De voortdurende opkomst van nieuwe technologieën blijft de bouwsector transformeren, waardoor het vermogen om projecten te verwerven en winstmarges te vergroten verbetert. Deze trends en ontwikkelingen zullen de rollen van professionals in de sector en werknemers op de werkvloer veranderen. In een steeds competitievere sector en een verschuivende markt zal het waardevol zijn om deze bouwtrends te benutten. Lees verder voor 5 bouwtrends van 2023.

Het gebruik van Augmented Reality

AR, oftewel augmented reality, biedt klanten de mogelijkheid om projecten efficiënter te plannen en maakt het tastbaar voor potentiële kopers en huurders. Voor bouwers en ontwikkelaars maakt AR gebruik van draagbare technologie en 360-graden video, waardoor ze 3D-visualisaties van toekomstige projecten kunnen zien alsof ze zich in de echte omgeving bevinden.

Met behulp van AR kunnen gebouwen automatisch worden gemeten en kunnen snelle en betaalbare simulaties van architecturale en structurele veranderingen worden uitgevoerd. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je een contra expert nodig hebt, omdat er een stuk beter gepland kan worden en dus fouten voorkomen kunnen worden. Daarnaast maakt AR het mogelijk om veiligheidstrainingen en andere simulaties uit te voeren.

Slimme kleding

De bouwsector wordt sterk beïnvloed door de COVID-19-pandemie. Om de veiligheid te waarborgen, worden er strengere hygiëne- en veiligheidsprotocollen geïmplementeerd op bouwplaatsen. Deze maatregelen omvatten onder andere het gebruik van draagbare technologie. Zo worden werkschoenen ontwikkeld die verbonden zijn met wifi, zodat ze anderen kunnen waarschuwen als iemand valt. Ook worden er robots ingezet die taken overnemen, zoals het autonoom bouwen van steigers of het leggen van stenen.

Inzet van robots

Naast werkkleding zien we al robots die bepaalde menselijke werknemers volledig vervangen. Maar in plaats van mensen daadwerkelijk “te vervangen”, veranderen deze robots de taken die mensen uitvoeren. In de meeste gevallen ondersteunen ze menselijke besluitvorming (bijvoorbeeld het ontcijferen en vertalen van gegevens naar bruikbare inzichten) en creëren ze ruimte voor verschillende, meer geavanceerde banen.

Drones in de bouwsector

Het gebruik van drones in de bouwsector is een snelgroeiende trend, met een stijging van 239% per jaar. Deze technologie biedt meer dan alleen luchtfotografie voor vastgoed en commerciële doeleinden. Drones worden nu gebruikt voor het snel in kaart brengen van grote gebieden, het maken van warmtekaarten en thermische beelden.

De geavanceerde drone-software levert real-time data die kan worden gebruikt voor snelle besluitvorming en het optimaliseren van het bouwproces. Drones kunnen ook ingezet worden om de veiligheid te vergroten door gevaarlijke taken over te nemen en diefstal te verminderen. Toekomstige toepassingen omvatten het monitoren van apparatuur en het gebruik van kunstmatige intelligentie voor het organiseren van bouwmaterialen.

3D printen

De afhankelijkheid van 3D-printen blijft explosief groeien, wat resulteert in verminderde transportrisico’s. Bovendien worden milieu sensoren ingezet op bouwplaatsen om geluid, hitte en wind te detecteren. Deze sensoren geven waarschuwingen voor het evacueren van bouwvakkers en het verplaatsen van kostbare bouwapparatuur in geval van een noodsituatie of natuurramp. Er zijn dus een heleboel trends en ontwikkelingen die zich vrijwel allemaal op technologisch gebied bevinden. Het kan een ware hulp zijn om hier gebruik van te maken.

Ontwikkelingen in de bouwsector.

Advertisment ad adsense adlogger