Opening Pompejus toren Bergen op Zoom

Opening Pompejus toren Bergen op Zoom

Op 24 maart opent de Pompejus toren voor het publiek. De 25 meter hoge toren is een nieuw herkenningspunt op het gerestaureerde Fort de Roovere in Bergen op Zoom. Vanaf de toren is de hele Brabantse waterlinie te zien.

100 m3 Accoyahout in de toren toegepast

RO&AD architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de toren. De markante vorm kwam tot stand door de punten van het fort denkbeeldig omhoog te klappen. De toren is voor het grootste deel gemaakt met Accoyahout.

Volleroy patroon

De hoofdconstructie bestaat uit stalen driehoeken. Deze constructie is nagenoeg onzichtbaar doordat Accoyahouten platen zijn gemonteerd op de snijvlakken van het staal. Hierdoor ontstaat het wiskundig patroon genaamd Volleroy. Het herkenbare patroon komt in de natuur voor op de nek van giraffes en schilden van schildpadden. Om het patroon tot stand te laten komen is een ongebruikelijke productiemethode toegepast. Alle elementen hebben een andere afmeting, waardoor het maken van een platte tekening te ingewikkeld bleek. Daarom zijn de zaagmachines aangestuurd door middel van een 3D model uit de computer.

Onderin de toren is een expositieruimte en een openluchttheater, met een tribune gemaakt van dezelfde houtsoort. De tribune dient tevens als het begin van de trap naar boven. Ook de 129 treden van de trap zijn gemaakt van Accoyahouten planken. In totaal is er 100 m3 Accoya toegepast.

Brabantse waterlinie

RO&AD architecten heeft meerdere elementen in de Brabantse waterlinie ontworpen en gemaakt, zoals de Mozesbrug en Ravelijnbrug. Ad Kil, mede-eigenaar van RO&AD: “Alle elementen op de waterlinie hebben wij gemaakt van Accoya, hierdoor lijkt het een soort familie. We kiezen steeds voor dit product omdat we groot fan zijn van het hout. Wij willen geen tropisch hardhout gebruiken, door de veel te lange groeicyclus van 150 jaar. Accoya is gemaakt van een snelgroeiende houtsoort en heeft daarnaast duurzaamheidsklasse 1. Het onbehandelde hout is zonder problemen buiten toe te passen. En het ziet er mooi uit.”

Acetyleren

Accsys Technologies combineert intellectueel eigendom en chemische technologie, gericht op het verduurzamen van hout door ‘acetyleren’, het onder hoge druk wordt impregneren met azijnzuur-anhydride (een soort geconcentreerd azijn). Het bedrijf heeft als enige ter wereld deze technologie in eigendom. Acetyleren is het verduurzamen van hout waardoor het niet meer krimpt, zwelt en rot. Door het op deze wijze behandelen van snelgroeiend naaldhout vervaardigt men bouwmaterialen.

Opening Pompejus toren Bergen op Zoom, foto RO&AD architecten, Katja Effting

Foto’s: RO&AD architecten, Katja Effting.

Advertisment ad adsense adlogger