Scholen Groningen aardbevingsbestendig en gasloos

Scholen Groningen aardbevingsbestendig en gasloos

Ongeveer 70 scholen in het Groningse aardbevingsgebied worden bouwkundig versterkt of herbouwd. De Nationaal Coördinator Groningen wil met een speciaal scholenprogramma al deze scholen vóór 2021 aardbevingsbestendig en toekomstbestendig maken. Daarvoor hanteert uitvoeringsorganisatie Centrum Veilig Wonen hogere eisen dan het Bouwbesluit.

Klimaatgroep Holland voorzag de eerste twee scholen van aardbevingsbestendige en gasloze klimaatinstallaties

Basisscholen Klim-op en De Horizon behoren tot de eerste scholen in de provincie Groningen waar de schade als gevolg van door gaswinning ontstane aardbevingen is hersteld. Klim-op (Middelstum) werd versterkt en vernieuwd terwijl De Horizon (Bedum) volledige nieuwbouw kreeg. Beide dienen tevens als voorbeeld voor aankomende schoolprojecten in het aardbevingsgebied.

Veilig

Klimaatgroep Holland bracht in de twee scholen aardbevingsbestendige klimaatinstallaties aan. “Opdrachtgever Centrum Veilig Wonen eist dat wij aan hogere eisen voldoen dan het Bouwbesluit”, aldus directeur Harry Vaatstra. “Dat betekent dat wij de installaties, met name zwaardere componenten, niet star maar flexibel monteren. Zo voorkomen wij dat ze bij trilling scheuren of breken.” Daarnaast moesten medewerkers een speciale cursus volgen om een veilige werkwijze te garanderen.

Gasloos

Het klimaatbeheerssysteem dat in de scholen toepast, voldoet ook aan de eisen van toekomstbestendigheid en duurzaamheid. Dit zeer energiezuinige systeem heeft het bedrijf eerder als Scholen Concept specifiek voor scholen ontworpen, produceert zij zelf en wordt ook door installateurs toegepast in zowel bestaande gebouwen als nieuwbouw.

De integrale oplossing voorziet in optimale ventilatie, verwarming en koeling van elk klaslokaal afzonderlijk door continue meting van onder andere temperatuur en CO2. Deze slimme, vraaggestuurde klimaatbeheersing beperkt het energieverbruik tot een minimum. Daarbij maakt een lucht-warmtepomp de scholen gasloos en, in combinatie met andere maatregelen, energieneutraal. Deze lucht-warmtepomp gebruikt enkel hernieuwbare energie.

Foto: Klimaatgroep Holland

Advertisment ad adsense adlogger