Innovatiecentrum voor aardbevingsbestendige bouw Groningen

Innovatiecentrum voor aardebevingsbestendige bouw Groningen

De Hanzehogeschool Groningen start met een innovatiecentrum voor aardbevingsbestendig en innovatief bouwen: BuildInG, wat staat voor Build In Groningen. In samenwerking met de Economic Board Groningen gaat de Hanzehogeschool innovatievere en goedkopere oplossingen bedenken voor een veilige en comfortabele woonomgeving.

Het is de bedoeling dat het innovatiecentrum een ontmoetingsplaats wordt voor voor kennisuitwisseling tussen bedrijven, studenten (wo, hbo en mbo), docenten, onderzoekers en bewoners. daarnaast is er ruimte voor bijscholing, symposia, cursussen en workshops. Ook kunnen bouwinnovaties getest worden en wordt de BuildInG een incubator die start-ups helpt om succesvolle ondernemingen te worden.

Niet-Groningse bedrijven

In eerste instantie zal het nieuwe centrum zich volledig focussen op het aardbevingsbestendig bouwen. Daarna zal worden ingezet op eventuele ontwikkelingsmogelijkheden voor thema’s als energiezuinige bouw, levensloopbestendig wonen en domotica. Het gebouw voor BuildInG komt daarom hoogstwaarschijnlijk naast het gebouw van EnTranCe (het Energy Transition Centre) op de ZernikeCampus Groningen te staan, zodat beide centra nauw samen kunnen werken op het gebied van onderzoek, innovatie en shared services. BuildinG wil ook een belangrijke rol spelen om niet-Groningse bedrijven die aardbevingsbestendige en innovatieve producten maken ervan te overtuigen om in het aardbevingsgebied te produceren, zodat de provincie ook profiteert van nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Innovatiekracht van het noorden

Er wordt gestreefd om het gebouw op 1 oktober 2016 op te leveren. in de loop van het huidige schooljaar worden echter al de eerste activiteiten ontsponnen. De Hanzehogeschool Groningen wil met BuilInG een bijdrage leveren aan de innovatiekracht van het noorden met de nadruk op de bouwsector. Een gedeelte van de kosten worden gedragen door de hogeschool zelf, daarnaast wordt een bijdrage gevraagd aan de Overheidsdienst Groningen om de basisfaciliteiten (gebouw en testomgeving) te financieren. Ook worden partners gezocht binnen het Noord-Nederlandse bedrijfsleven.

Innovatiecentrum voor aardbevingsbestendige bouw Groningen.

Advertisment ad adsense adlogger