Rapport ‘Circulariteit in ISSO-Referentiedetails’

Rapport ‘circulariteit in ISSO-Referentiedetails’

Europa heeft onlangs besloten dat zij in 2050 een volledig circulaire Europese economie wil hebben. Voor de bouw betekent dit dat alle bouwstoffen die uit gebouwen komen, weer volledig als grondstof te her- of gebruiken moeten zijn.

“Bij zo’n 30 referentiedetails is de losmaakbaarheid van producten weergegeven”

De transitie naar een volledige circulaire Europese economie was voor ISSO aanleiding om te verkennen hoe toekomstig hergebruik inzichtelijk is te maken in de ISSO-Referentiedetails. Het rapport over die verkenning is nu beschikbaar.

Toekomstig hergebruik

Een volledig circulaire Europese economie in 2050 is ambitieus, en dan streeft de Rijksoverheid óók nog naar een halvering van het gebruik van primaire grondstoffen in 2030 ten opzichte van 1990. Reden te meer voor deze verkenning die ISSO in 2021 startte.

Die verkenning is gebundeld in het rapport ‘Circulariteit in ISSO-Referentiedetails’ – ISSO-Referentiedetails als tool voor inzicht in demontagemogelijkheden voor toekomstig hergebruik. Het rapport is nu beschikbaar in ISSO Open. Die kennis draagt bij aan het omschakelen naar een circulaire economie.

Lees ook: Circulair gevelsysteem

Kleurcodering

“We hebben bij zo’n dertig referentiedetails de losmaakbaarheid, wat ook demontagemogelijkheid wordt genoemd, van producten weergegeven”, vertelt Noortje Alders, senior Technisch Specialist bij ISSO.

“Per element en per verbinding is aangegeven hoe losmaakbaar ze zijn. We hebben daarvoor een kleurcodering toegepast, waarbij groen het best losmaakbaar is en paars het slechtst. Zo is in één oogopslag te zien in hoeverre de verschillende elementen in een verbinding beschadigd zouden zijn na eventuele sloop, en of ze nog geschikt zouden zijn voor hergebruik. In het rapport staat meer over de bepalingsmethode die we hebben toegepast om de losmaakbaarheid te berekenen.”

Feedback

Iedereen met een ISSO-profiel kan het rapport ‘Circulariteit in referentiedetails’ gratis raadplegen via open.isso.nl ISSO roept de markt op om feedback te geven op het rapport. “We horen heel graag van gebruikers of ze hiermee uit de voeten kunnen”, zegt Noortje Alders.

Bekijk het rapport ‘Circulariteit in ISSO Referentiedetails’ – ISSO-Referentiedetails als tool voor inzicht in demontagemogelijkheden voor toekomstig hergebruik hier in ISSO Open.

 

Advertisment ad adsense adlogger