Rijk doet Bijlmerbajes in de verkoop

Rijk zet Bijlmerbajes in de verkoop

Karakteristieke gevangenis wordt herontwikkeld tot woongebied

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat de Bijlmerbajes in Amsterdam in de verkoop doen. Het alom bekende gevangeniscomplex zal na afstoot onderdeel gaan uitmaken van de nieuwe wijk Amstelkwartier.

De ontwikkeling van kantoor- of woonruimte in voormalige gevangenissen is de laatste jaren in Nederland steeds gebruikelijker geworden. Wat de situatie van de Bijlmerbajes bijzonder maakt, is dat er min of meer sprake is van een kleine wijk die getransformeerd zal worden. Het complex bestaat onder meer uit zes torens van twaalf hoog, een voorgebouw, twintig dienstwoningen en een parkeergarage.

Gevangenis wordt woonwijk

De gevangenis zal per juli volgend jaar haar gevangenisfunctie verliezen, zo meldt architectenweb.nl. Na de verkoop zal de voormalige Bijlmerbajes deel gaan uitmaken van het Amstelkwartier. De locatie van de gevangenis is meer dan zeven hectare, met een beschikbaar vloeroppervlak van 84.860 meter. De verkoopprocedure zal lopen van april tot december 2016. De verkoop staat gepland voor 1 januari 2017. In het Amstelkwartier staat een groot ontwikkelingsproject op het programma. Er komen zo’n drieduizend nieuwe woningen, gepaard aan de komst van algemene voorzieningen als een basisschool, haven, winkels, een hotel en horeca. Het Rijk wil het gehele complex verkopen aan één partij.

Bijeenkomst Pakhuis de Zwijger

De gemeente Amsterdam en het Rijksvastgoedbedrijf hebben afspraken gemaakt over het te volgen proces van verkoop en transformatie. Er wordt ingezet op één verkoper. In een nota van Uitgangspunten is overlegd hoe beleidsmatig kan worden overgegaan tot een verantwoorde afstoot. Als onderdeel van deze Nota wordt op 21 oktober een bijeenkomst georganiseerd in Pakhuis de Zwijger. Daarin wordt met toekomstige gebruikers, inwoners en geïnteresseerden gekeken hoe het gebied op goede wijze kan getransformeerd van een gesloten gebied binnen de stad, naar een met de stad verbonden wijk, met waarde voor Amsterdam. Meer specifiek wordt hierbij onderzocht welke ideeën er leven ten aanzien van bijvoorbeeld de woonomgeving, voorzieningen en winkels.

Rijk doet Bijlmerbajes in de verkoop.
Beeld: Wikimedia – S. Sepp

Advertisment ad adsense adlogger