Rijksmonumenten mogen worden voorzien van zonnepanelen

Rijksmonumenten mogen worden voorzien van zonnepanelen

Lange tijd was het niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op rijksmonumenten. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RVE) liet eerder weten dat plaatsing van zonnepanelen, onder voorwaarden, mogelijk is op een groot aantal rijksmonumenten.

“Rijksmonumenten dragen aan het Klimaatakkoord bij door aan energiebesparing en energieopwekking te doen”

Norm

De panelen mogen nu op de daken van rijksmonumenten geplaatst worden, mits deze het aanzien (beeld) van het monument niet ernstig verstoren. Dit wordt als nieuwe norm door de RCE gehanteerd, om de panelen op rijksmonumenten wel of niet toe te staan, zo bericht de rijksdienst in haar nieuwsbrief.

Mogelijkheden

Dit advies biedt eigenaren meer mogelijkheden om hun monument te verduurzamen. Het is dus voortaan mogelijk om zonnepanelen op een monument te plaatsen, op voorwaarde dat ze (uit het zicht) de bouwhistorische en visuele waarden niet aantasten. Daarvoor moeten de panelen zorgvuldig gegroepeerd op het dak worden aangebracht.

Afgewogen ontwerp

Een positief advies voor zonnepanelen in het zicht is uitsluitend mogelijk met een zorgvuldig afgewogen ontwerp. Een ernstige visuele verstoring wordt niet toegestaan.

Rijksmonumenten dragen aan het Klimaatakkoord bij door aan energiebesparing en energieopwekking te doen. Aanleiding hiervoor is ook het Erfgoed Telt beleid waarin de verduurzaming van monumenten een belangrijke plek inneemt. Hieronder een opsomming van de mogelijkheden en beperkingen. Doe navraag bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RVE) voor details en verdere wensen met betrekking tot de plaatsing van de panelen. Meer informatie is ook te vinden in drie brochures op de site van RVE.

Beperkingen

De mogelijkheden voor zonnepanelen zijn beperkter voor rijksmonumenten vallend onder de volgende criteria:
• Als onderdeel van een beschermd complex,
• als onderdeel van een historische buitenplaats,
• in beschermde stads- en dorpsgezichten.

Zie ook Elektriciteit opwekken bij monumenten of historische gebouwen.


Zonnepanelen op Rijksmonumenten Infographic. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De Infographic is hier ook als PDF te downloaden.

Advertisment ad adsense adlogger