Nieuw RIVM-gebouw in Utrecht

Luchtfoto

Vijftig gebouwen van RIVM, Rijks-Instituut Volksgezondheid & Milieu in Bilthoven worden vervangen door één nieuw groot gebouw op Utrecht Science Park. In 2018 moet de bouw zijn afgerond en dan zullen 1.450 RIVM medewerkers daar hun werkplek vinden. In de nieuwbouw worden onder meer het grootste stralingslab en het grootste microbiologielab van Nederland gerealiseerd. De wijze van aanbesteden en de voorgestelde financieringsmethodiek zijn vernieuwend voor dit type projecten

De Rijksgebouwendienst is de partij die de Europese aanbesteding organiseert namens het ministerie van VWS en RIVM. Dat gebeurt in de vorm van een PPS, Publiek Private Samenwerking. Voor een overheidsgebouw met gespecialiseerde laboratoria is dat een novum in Nederland. Men voorziet het sluiten van een DBFMO-contract; Design, Build, Finance, Maintain and Operate komen via een dergelijk contract in handen van één private partij. Meestal is dat een consortium van bedrijven. De gedachte is dat het in één hand leggen van de verantwoordelijkheid, ook voor onderhoud en exploitatie van het gebouw, een extra prikkel geeft om de levensduurkosten laag te houden.

Selectie van partijen

Recent werd bekendgemaakt dat drie partijen, consortia, zijn geselecteerd voor de zogeheten ‘ dialoogfase’, die voorafgaat aan de daadwerkelijke aanbesteding. Strukton Hurks is een geselecteerd consortium waarin naast Strukton en Hurks ook ingenieursbureau Deerns en Claus en Kaan Architecten deelnemen. Het tweede consortium heet Poort van Utrecht en kent als participanten onder meer BAM, PGGM, bureau B+B, ISS en RKD Architects. I2O In Omnibus Omnia is de naam van het derde geselecteerde consortium met als aandeelhouders onder andere Facilicom, Volker Wessels en Macquire Capital Group.
De Rijksgebouwendienst verwacht dat de dialoog met de drie consortia in de tweede helft van 2013 zal zijn afgerond. Daarna volgt de inschrijving, terwijl de opdrachtverlening voorzien is in het voorjaar van 2014. Medio 2018 zal de bouw afgerond kunnen zijn.

Beschikbaar voor Science Park

Als het RIVM in 2018 vertrekt uit Bilthoven naar De Uithof, dan wordt het terrein dat achterblijft onderdeel van het Utrecht Science Park. Verschillende betrokken partijen, het Rijk, de provincie, het Utrecht Science Park en de gemeente De Bilt, hebben daarover overeenstemming bereikt. Er is een intentieovereenkomst getekend voor het ontwikkelingsproces.
Men heeft de intentie vastgelegd te onderzoeken of de locatie tot ontwikkeling kan worden gebracht als satellietlocatie Bilthoven van het USP. Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) blijft overigens gevestigd op het RIVM-terrein.

Lees verder in editie 6-2012

Advertisment ad adsense adlogger