Historische schuilbunkers behouden bij nieuwbouwproject

Historische schuilbunkers behouden bij nieuwbouwproject

Een opmerkelijk monument in Krommenie: twee schuilbunkers die in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog zijn aangelegd. Op de plek vindt momenteel nieuwbouw plaats van 16 sociale huurwoningen en 16 koopwoningen. Maar de schuilplaatsen blijven gekoesterd.

De 40 woningen uit de jaren twintig aan de Eikelaan in Krommenie worden gesloopt vanwege de slechte bouwkundige staat. In de achtertuinen van deze woningen staan echter twee kleine privé-schuilplaatsen met historische waarde.

Monument

In overleg tussen woningcorporatie Parteon, de gemeente Zaanstad en de Stichting Militair Erfgoed Groot Amsterdam (MEGA) is besloten deze te behouden. De gemeente Zaanstad onderzoekt nu of de bunkers kunnen worden aangewezen als monument. Na de Eerste Wereldoorlog werd door de Nederlandse regering de luchtbeschermingsdienst opgericht. Gemeenten kregen de taak om burgers onder te brengen in schuilplaatsen die gebouwd werden in plantsoenen en parken. Ook werd er subsidie verleend aan particulieren voor het bouwen van schuilplaatsen ter gezinsbescherming. De twee privé-schuilplaatsen zijn in de periode 1939–1940 geplaatst. Het zijn kleine, uit dunne betonplaten opgetrokken onderkomens.

Nieuwbouwplan

De schuilbunkers werden op afstand van de woning geplaatst, om te voorkomen dat door instorting tijdens een bombardement de uitgang geblokkeerd zou worden. Ze zijn aangeaard met zand ter bescherming tegen rondvliegend puin en bomscherven. Opvallend is dat de schuilplaatsen gebouwd zijn op de erfafscheiding. Dit omdat ze bestemd waren voor twee gezinnen. Aan beide zijden zit daarom een ingang. In het nieuwbouwplan “Aan de Laan” realiseert Parteon aan de Eikelaan 16 sociale huurwoningen en 16 koopwoningen. De twee schuilplaatsen blijven hierbij behouden. De schuilplaatsen staan momenteel op particuliere grond die bij de afronding van het plan aan het openbare gebied wordt toegevoegd. Met de conservering van beide en reparaties aan één van de schuilplaatsen blijven deze zeldzame objecten behouden voor de toekomst.

Advertisment ad adsense adlogger