Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven

Crisis VSB

Peter Hecker, secretaris Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB):

Crisis? ‘Dat woord neem ik liever niet in de mond’

Met industriegerelateerde bedrijven en ondernemingen die in niches gespecialiseerd zijn, gaat het niet slecht. De echte aan de bouw gerelateerde bedrijven hebben het lastig. Toch proberen we als VSB zoveel mogelijk het positieve in de branche te benadrukken boven het negatieve’. We spreken met Peter Hecke, secretaris van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB).

De VSB richt zich op het vakgebied ‘werken op hoogte’. Een interessant werkveld vol variatie, aldus Peter Hecker. Sinds 12,5 jaar is hij secretaris van deze belangenorganisatie. Enthousiast vertelt hij: ‘De ene keer werk ik met opdrachtgevers in de bouw, de andere keer met de industrie. Wet- en regelgeving komen om de hoek kijken. En ik ben bezig met public relations voor bijvoorbeeld de Bouwbeurs en de Betonvakdagen. Daarbij, de vrijheid om er wat van te maken is groot. Maar je moet wel leren hoe de cultuur in elkaar zit. Dan weet je aan welke touwtjes je moet trekken om een beweging te veroorzaken. Dat vergt enige tijd. Wat voor cultuur het is? Een van ‘no nonsens’. Je weet direct wat je aan iedereen hebt. En de lijnen zijn kort. Ook wij hebben bijvoorbeeld een beleidsplan. Het is niet goed om zonder richting door de branche te lopen. Het wezenlijke van de VSB is echter, dat we het plan ook uitvoeren.’

Secties
De VSB bestaat uit drie secties van in totaal ruim 80 leden: de steiger-, de hoogwerk- en de betonbekistingsbedrijven. De steigerbedrijven zijn actief in de bouw en industrie die in hoofdzaak gebruik maken van stalen steigers. Tot de werkzaamheden behoren de productie, de projectmatige montage/bouw en demontage van steigers door eigen personeel en het projectmatig verhuren of verkopen van steigers. Ook de hoogwerkbedrijven richten zich op de bouw en industrie. Aluminium (rol)steigers, hefsteigers, liften, hoogwerkers, ladders, trappen, hangbrug- en/of gevelonderhoudsinstallaties zijn de producten die door hen geleverd, gefabriceerd, gemonteerd en gedemonteerd worden. De betonbekistingen en/of ondersteunings-constructies vallen onder de sectie betonbekistings-bedrijven. ‘De achterban is dus behoorlijk divers’, aldus Hecker.

Lees verder in editie 4-2012

Advertisment ad adsense adlogger