Stappenplan optimale ventilatie in verpleeghuizen

Stappenplan optimale ventilatie in verpleeghuizen

Onder de vlag van het Masterplan Ventilatie, zijn de tien belangrijke adviezen rondom ventilatie in verpleeghuizen op een rij gezet.

Inventariseer het risico op onderlinge luchtstromen

Om de besmettingsrisico’s met luchtweginfecties in verpleeghuizen zo klein mogelijk te houden, is inzetten op aanvullende ventilatie-maatregelen aan te raden. Goed ventileren helpt om de overdracht van luchtweginfecties te beperken, als aanvulling op de standaard COVID-19 maatregelen. In een Infographic, uitgebracht onder de vlag van het Masterplan Ventilatie, zijn de tien belangrijke adviezen rondom ventilatie in verpleeghuizen op een rij gezet.

De rol van ventilatie bij de verspreiding van het coronavirus is in de media en politiek al maanden onderwerp van gesprek. Instanties als de WHO, het ECDC (‘Europese RIVM’) en het RIVM stellen dat ventilatie helpt om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Het RIVM stelt dat het mogelijk is dat het virus in slecht geventileerde ruimtes urenlang in de lucht blijft in de vorm van fijne vochtdruppels (aerosolen).

Hoe weet je of ventilatietechnisch gezien het maximale uit je ventilatievoorzieningen gehaald wordt? Dat kun je nagaan met de Infographic voor goede ventilatie in verpleeghuizen. De Infographic is in lijn gebracht met de checklist Covid-19 en ventilatie van ActiZ: de branchevereniging van zorgorganisaties.

Facility managers en gebouwbeheerders

In de Infographic zijn de tien belangrijke adviezen voor goed ventileren in verpleeghuizen in bijeengebracht. Enkele van deze adviezen, voor facility managers en gebouwbeheerders van verpleeghuizen, zijn:
– Controleer of er voldoende verse lucht binnen komt via de aanwezige inblaasroosters;
– Controleer of de te openen ramen op de juiste manier gebruikt worden;
– Check de installatie-instellingen en het onderhoud;
– Beperk de centrale recirculatie;
– Inventariseer het risico op onderlinge luchtstromen;
– Monitor de luchtkwaliteit (de kooldioxide concentratie).

De Infographic is te bekijken op de website www.masterplanventilatie.nl.

Masterplan Ventilatie

Om professionals te helpen de ventilatie in gebouwen te optimaliseren, bundelden ISSO, TVVL, Binnenklimaat Nederland en VCCN – allen expert in gebouwventilatie of contamination control –de krachten door het Masterplan Ventilatie op te zetten.

Doel van het Masterplan Ventilatie is kennis en tools te ontwikkelen die professionals helpen de juiste keuzes te maken als het gaat om ventilatie.

Eerder dit najaar bracht deze coalitie de Quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren, Quickscan ventilatie in scholen, en de rekentool Indicator besmettingskansen via aerosolen uit.

Advertisment ad adsense adlogger