Te weinig seniorproof-woningen

Te weinig seniorproof-woningen

De toename van het aantal ouderen in Nederland wordt nog niet gevolg door toename van het aantal geschikte woningen voor ouderen. Door het ontbreken van een landelijke visie op de bouw van seniorproof woningen, haken beleggers af en dreigt een tekort aan geschikte woningen voor ouderen te ontstaan. Naar verwachting zal het aantal ouderen toenemen van drie miljoen, naar 4,7 miljoen in 2040.

De Telegraaf meldt dat wanneer niets gebeurd, Nederland in 2018 zo’n 40.000 seniorenwoningen tekort komt. Beleggers zouden niet geïnteresseerd zijn door het politiek stelsel, aldus Directeur Hans van der Ploeg van brancheorganisatie VBO Makelaar. „Het kabinetsbeleid verandert zo vaak, dat het voor beleggers niet interessant is.” Volgens Van der Ploeg vinden lokaal vinden lokaal wel mooie initiatieven plaats, maar ontbreekt een landelijke visie op wonen voor ouderen ontbreekt.

Gevolgen

Als gevolg wordt genoemd dat ouderen te lang blijven wonen in woningen die te groot en niet seniorproof zijn. De kosten van het aanpassen van die woningen komen voor rekening van de gemeenten. Uit recent onderzoek van de ANBO blijkt dat die daar vaak niet voor willen opdraaien. Vervolgens komen ouderen die in een niet geschikte woning wonen in een zorginstelling terecht, wat duurder is dan de woningen aanpassen.

Woningcorporatie voor seniorenwoningen?

In Utrecht speelt men in op deze ontwikkelingen. Het CDA wil dat de wethouder onderzoekt of er een speciale woningcorporatie voor seniorenwoningen kan worden opgericht. Men denkt dat er winst te boeken valt als de expertise wordt gebundeld, bijvoorbeeld door middel van het oprichten van een aparte corporatie voor ouderen.

Brandveilig wonen voor ouderen

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum kwam deze week met een handreiking voor woningcorporaties om woningen seniorproof te maken wat betreft brandveiligheid. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt in, of om de woning, is zijn ouderen extra kwetsbaar. De handreiking laat zien aan welke eisen een brandveilige corporatiewoning moet voldoen. Er is speciale aandacht voor verschillende vormen van wonen met zorg, waaronder (voormalige) verzorgingshuizen, aanleunwoningen en ‘gewone’ wooncomplexen. Met de handreiking kunnen woningcorporaties ook bepalen waar hun verantwoordelijkheid ligt; die is nu lang niet altijd duidelijk.

Advertisment ad adsense adlogger