Testcentrum voor waterstoftoepassingen in Deventer

Testcentrum voor waterstoftoepassingen in Deventer

In Deventer wordt door Nefit Bosch een testcentrum voor verwarmingstoestellen die op waterstof werken gebouwd. Het bedrijf ontwikkelde enkele jaren geleden al een cv-ketel die geschikt is voor waterstof. Naast waterstof CV-ketels werkt men ook aan componenten voor elektrolyzers waarmee groene waterstof kan worden geproduceerd.

Alternatief voor aardgas

Naast warmtepompen en andere elektrische oplossingen, richt Bosch zijn R&D activiteiten ook op waterstof. Waterstof wordt door gezien als alternatief voor aardgas in de gebouwde omgeving. Er is aangetoond dat de bestaande gasinfrastructuur kan worden gebruikt voor de distributie van waterstof.

Waterstof en warmtepompen

Om het waterstoftestcentrum in Deventer te huisvesten, zal een bestaande productiehal worden heringericht en verbouwd. “Dit is mogelijk omdat de productie van cv-ketels grotendeels wordt geclusterd in Bosch-fabrieken in het buitenland. Hierdoor komt er bijna 4.000 vierkante meter vrij in de productiehal, verteld Markus Baumeister, directeur engineering bij Nefit Bosch.

Een derde deel van de productiehal wordt ingericht als testcentrum, inclusief een goed uitgeruste werkplaats voor het bouwen van prototypes. Twee-derde van deze ruimte zal worden gebruikt voor andere activiteiten, zoals een configuratiecentrum voor prefab oplossingen en de productie van (dak)warmtepompen.

Groene waterstof

Voor waterstoftests gelden andere regels en ze vereisen andere voorzieningen, met name op het gebied van veiligheid. “We deden altijd al veel onderzoek naar de verbrandingseigenschappen van aardgas en propaan. We breiden nu de laboratoriumcapaciteit aanzienlijk uit en voegen waterstof toe aan ons onderzoek”, legt Baumeister uit. Voor de tests zal overwegend groene waterstof worden gebruikt. Aan de voorzijde van de huidige productiehal wordt hiertoe een waterstofstation gerealiseerd met tube trailers voor de aanvoer van waterstof. Mogelijk gaat Nefit Bosch in een later stadium zelf groene waterstof opwekken met een eigen elektrolyzer, die mede door een ander onderdeel van Bosch in Tilburg wordt ontwikkeld.

Waterstof onderdeel energiemix

Hoewel installateurs niet direct met waterstof aan de slag hoeven, benadrukt Baumeister dat groene waterstof op termijn een component van de energiemix voor de gebouwde omgeving kan worden.

“Nu hybride warmtepompen steeds populairder worden, kan de combinatie met een waterstofketel interessant zijn als CO2-vrije oplossing, omdat je dan profiteert van de voordelen van beide bronnen. Met de investeringen die we nu doen in het testcentrum zijn we klaar voor het moment dat de Nederlandse of Europese politiek besluit dat waterstof een onderdeel van de energiemix zal zijn. Certificering zal daar ook bij horen”.

Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland, en de gemeente Deventer ondersteunden bij de uitbreiding.

Bij de afbeelding: Een delegatie van Oost NL en de Provincie Overijssel bezocht onlangs de locatie in Deventer waar een testcentrum voor waterstoftoepassingen wordt gerealiseerd (bron: Nefit Bosch).

Testcentrum voor waterstoftoepassingen in Deventer. Lees ook:
Woningen waterstof verwarmd via bestaand gasnet.
Veldtest voor allereerste zuivere waterstofketel.
22 miljoen voor meer waterstoftankstations.

Advertisment ad adsense adlogger