Verhagen ‘Er is geld genoeg om te investeren’

Verhagen 'Er is geld genoeg om te investeren'

“De economie bloeit volop, maar de overheidsinvesteringen blijven daarbij achter. Het is hoog tijd om die in lijn te brengen, door volop te investeren in een sterker en stabieler Nederland. Als we álle middelen – privaat én publiek kapitaal – effectief inzetten is er veel meer mogelijk dan de onderhandelaars in Den Haag nu denken”, volgens Maxime Verhagen als reactie op de CBS-groeicijfers van vandaag, zo bericht Bouwend Nederland.

Nieuwe kabinet moet direct aan de slag, aldus Verhagen

Middelen genoeg

“Om die groei ook in de komende jaren mogelijk te maken, zou het nieuwe kabinet direct aan de slag moeten met onze wegen, spoor, bruggen en andere infrastructuur, net als met duurzaamheid van woningen en kantoren, maar ook met de huizenmarkt.”

“Wat er precies moet gebeuren staat in de Bouwagenda, die dit voorjaar gepresenteerd is. Daarin staat ook hoe we die opgaven slimmer en efficiënter kunnen uitvoeren; eenvoudigweg dus ‘meer oplossing voor minder geld’. Daarmee moeten we aan de slag. Op de langere termijn is dat een veel betere keus dan ‘meer consumeren’.”

“Het gaat wel om enorme investeringen voor vele jaren. Hoe mooi en veelbelovend de cijfers nu ook zijn, die grote opgaven kun je niet alleen aan met Rijksbudget. Daarom zou het nieuwe kabinet heel handig de combinatie kunnen maken met privaat geld, zoals het pensioenkapitaal. Bij elkaar opgeteld zijn er middelen genoeg.”

Doorgroeien

Tot 2040 zijn volgens de Nyfer-onderzoekers tientallen miljarden nodig om onze maatschappelijke ambities te verwezenlijken en te voldoen aan internationale verplichtingen. Er bleek voor de zomer al dat grote nieuwe investeringen nodig zijn.

Verhagen: “Dat hoeft dus niet volledig uit de jaarlijkse Rijksbegroting te komen en dat is goed nieuws voor de formatie, dunkt me! Al het vermogen in Nederland is heel goed om te zetten in kwaliteit, maar alleen als het in beweging wordt gebracht onder regie van een echte nationale investeringsinstelling. Dat is de ontbrekende schakel tussen de Rijksbegroting en de wereld van investeerders. Met zo’n investeringsinstelling haal je ook makkelijker geld uit de Europese Junckerfondsen.”

“De CBS-cijfers van vandaag zijn prachtig, maar wil je doorgroeien naar een beter Nederland, dan is er meer ambitie nodig. Ik zou geen beter moment weten om daar nu mee aan de slag te gaan!”

Bron bericht: Bouwend Nederland

Verhagen 'Er is geld genoeg om te investeren'

Bron grafiek: CBS

Advertisment ad adsense adlogger