VSK Awards uitgereikt

VSK Awards uitgereikt tijdens openingsdag VSK in Utrecht

Op de openingsdag van de VSK 2020 zijn de winnaars van de VSK Awards bekend gemaakt. Luchtdichtheidstester ATT van Acin, Tigris K5/M5 van Wavin het SWS Watermanagementsysteem van Schell grijpen de juryprijzen. De publieksprijs gaat naar waterstofketel Hydra van Remeha.

Jurylid Theo Ockhuijsen, Directeur Innovatie Express en BIMpuls, reikte de prijzen uit in de Utrechtse Jaarbeurs. Het thema van de beursweek is ‘Midden in de toekomst’.

Veel innovatie

De jury onder leiding van Doekle Terpstra, Voorzitter Techniek Nederland, beoordeelde 54 inzendingen op innovatie, oplossingsgerichtheid, praktische toepasbaarheid, sociale impact, duurzaamheid en economisch rendement.

De jury constateert dat veel fabrikanten het lef hebben om buiten de eigen kaders te denken. Er wordt samengewerkt in de keten, waarbij niet geschroomd wordt om heilige huisjes ter discussie te stellen. Dit betekent dat opdrachtgevers niet enkel meer kijken naar stichtingskosten, maar ook naar prestatie in relatie tot de totale kosten over de levensduur van een gebouw of installatie. Het comfort en de wensen van de gebruiker staan voorop.

Negen inzendingen zijn genomineerd in drie categorieën.

(Lees verder onder de foto.)

Het balansventilatiesysteem zonder kanalen van Brink, het leidingsysteem met akoestische lekcontrole van Wavin en het watermanagmentsysteem SWS van Schell werden door de jury als beste gewaardeerd. Voorinschrijvers van de vakbeurs konden stemmen op hun favoriet. De waterstofketel van Remeha scoorde hier als beste.

Categorie: Energietransitie

ACIN Instrumenten – AirThightness Tester ATT
Met de A(ir)T(ightness)T(ester) kan de luchtdichtheid van gebouwen veel sneller en eenvoudiger gemeten worden dan met een blowerdoortest. De ATT maakt daarbij slim gebruik van het aanwezige ventilatiesysteem. Het drukvaatje van de ATT dient als referentie (druk in de woning als het ventilatiesysteem uit staat). Het ventilatiesysteem wordt een aantal keren aan en uitgeschakeld, de hierdoor veroorzaakte drukvariaties worden gebruikt om de luchtdichtheid te berekenen. Waar de blowerdoor nu nog als steekproef wordt ingezet, kan met aanvulling van de ATT de luchtdichtheid van elke woning worden gemeten.

Jury-oordeel
De jury ziet in deze nominatie een belangrijk ontwikkeling voor de nieuwbouw, want luchtdichtheid is de ‘dark horse’ van de energietransitie en bouwers moeten in het kader van de kwaliteitsborging hun prestaties meetbaar aantonen. Voor installateurs is de luchtdichtheid een belangrijke randvoorwaarde, waarvan de kwaliteit tot nu toe te vaak onbekend was. De ATT is een uitstekend middel om de luchtdichtheid van alle gebouwen, met name seriematige woningbouw en appartementen, op een vlotte en toegankelijke manier te testen, als aanvulling op de blowerdoortest. Volgens de jury gaat deze innovatie de installateur helpen als totale pakketleverancier en zijn rol als duurzaamheidsadviseur. Ook in (gerenoveerde) bestaande bouw kan een installateur nu echt meten of het verantwoord is om een laagtemperatuursysteem te adviseren. Een hulpmiddel voor de installateur naar de bouwer toe.

Categorie: Publieksprijs

Remeha – Waterstofketel Hydra
Een klassiek cv-toestel dat is uitgerust om niet aardgas maar waterstof in te zetten om woningen te verwarmen. De waterstofketel kan een schakel gaan vormen in het verduurzamen van een deel van de bestaande woningvoorraad. Omdat de technische inpasbaarheid van de waterstofketel relatief weinig ingrepen vergt in bestaande bouw, kan dit voor de bewoners en gebouweigenaren een ontlastende oplossing zijn. Het belangrijke voordeel van dit toestel is dat het voor tachtig procent uit de meest moderne maar bestaande technologie bestaat. Het principe van de waterstofketel is één op één gebaseerd op de nieuwste hr- ketels. De innovatie zit hem vooral in de ontwikkeling van een brander die waterstof gebruikt in plaats van aardgas.

Jury-oordeel
De jury roemt het lef waarmee het innovatiepad betreden wordt. Dit ondanks de onduidelijkheden die nog hangen rondom de geschiktheid van de infrastructuur. Ook is het nog de vraag in hoeverre centraal opgewekte beschikbare groene waterstof voor de gebouwde omgeving kan worden aangewend. Toch wordt deze inzending gezien als een waardevolle aanvulling voor keuzes die gemaakt moeten worden voor de bestaande woningbouw. Ook is er lof voor de gedegen testsite.

Advertisment ad adsense adlogger