Welke kozijnen passen bij een duurzame woning?

Welke kozijnen passen bij een duurzame woning?

Er zijn diverse manieren om een woning duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de beste isolatie of door zonnepanelen op het dak te leggen. Maar ook de kozijnen spelen een belangrijke rol. Welke kozijnen passen het beste bij een duurzame woning? Je lees het hieronder.

Houten, aluminium of kunststof kozijnen?

Hout, aluminium en kunststof zijn de meest gebruikte materialen voor raam- en deurkozijnen. Welk materiaal op het gebied van duurzaamheid de beste keuze is, is afhankelijk van een aantal zaken. Om te beginnen is de levensduur van groot belang. Gemiddeld gaan aluminium kozijnen 40 jaar mee en hebben kunststof kozijnen een levensduur van ruim 50 jaar. Bij houten kozijnen is de levensduur wat lastiger vast te leggen, omdat het erg afhankelijk is van de kwaliteit en het onderhoud. Bij gebrek aan onderhoud kan er houtrot ontstaan en zal de verf afbladderen. De levensduur kan dus langer zijn dan die van kunststof kozijnen (tot 75 jaar). Maar als je dit vergelijkt met het onderhoudsvrije karakter van kunststof, zijn kunststof kozijnen toch de populairste keuze.

Daarnaast moet je kijken naar de isolatiewaarde. Hoe beter de kozijnen isoleren, hoe minder energie er verbruikt hoeft te worden om de woning te verwarmen. In de winter blijft de warmte veel langer binnen, terwijl het huis in de zomer juist heerlijk koel zal blijven. Kunststof kozijnen van hoge kwaliteit isoleren beter dan aluminium of houten kozijnen.

Belang van isolatieglas

De isolatiewaarde heeft niet alleen te maken met het materiaal van de kozijnen zelf, maar ook met het type glas. Voor het beste en duurzaamste resultaat worden kunststof kozijnen gecombineerd met hoogwaardig isolatieglas. Bij voorkeur HR+++ glas.

Kosten van kunststof kozijnen

Kozijnen van kunststof zijn dus in veel gevallen het meest geschikt voor een duurzame woning. Nog een voordeel: de kunststof kozijnen prijzen zijn relatief laag. Door de lagere energiekosten is de investering al snel weer terugverdiend.

Recyclen

Ook op het gebied van recycling komen kunststof kozijnen goed uit de verf. Houten kozijnen kunnen soms worden hergebruikt, mits de kwaliteit nog goed is. Aluminium en kunststof kozijnen kunnen worden omgesmolten voor meer recycling mogelijkheden.

Mogelijkheden van kunststof kozijnen

Een groot voordeel van kunststof kozijnen is dat ze verkrijgbaar zijn in veel soorten en stijlen. Denk niet alleen aan de vele kleuren en afwerkingen, maar ook aan de diverse formaten en raamsoorten. Van een vast raam tot een grote schuifpui met een kunststof kozijn. De schuifpui prijzen liggen bovendien een stukje lager bij de keuze voor kunststof dan bij een houten of aluminium schuifpui.

Advertisment ad adsense adlogger