Wie wordt de Vernufteling van 2016?

Wie wordt de Vernufteling van 2016?

Vanaf vorige week kan er weer gestemd worden op de publieksprijs van de Vernufteling. De Vernufteling is de jaarlijkse prijs voor het meest vindingrijke, vernuftige project van een advies- of ingenieursbureau. Naast de juryprijs, die wordt uitgereikt door NLingenieurs, vindt er een publieksverkiezing van de genomineerde projecten plaats.

Stemmen kan via de website van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, KIVI, tot en met 13 maart.
De uitreiking van De Vernufteling vindt plaats op de Dag van de Ingenieur, die op de derde woensdag van maart plaatsvindt. De komende editie vindt plaats op woensdag 16 maart bij Hogeschool Inholland Delft. De Dag van de Ingenieur is een initiatief van KIVI.

Genomineerden

Er zijn door de jury negen projecten genomineerd:

 • Crystal House Amsterdam van ABT
  Een winkelpand aan de PC Hooftstraat krijgt met een pui van glazen bakstenen een bijzondere uitstraling. Het ‘metselen’ van de stenen was constructietechnisch een complexe operatie.
 • Hergebruik bodemassen afvalenergiecentrales van Arcadis
  Afvalverbrandingsinstallaties produceren grote hoeveelheden bodemassen, waarvan het hergebruik vanwege uitlogende zware metalen problematisch is. Het is nu gelukt die verontreinigingen te fixeren
 • O2-ontluchtings rioolput van Kragten
  Bij het loskoppelen van het vuilwaterriool van de regenwaterafvoer wordt ook de luchtafvoer afgekoppeld, waardoor stankproblemen ontstaan. De O2-put, niet groter dan een emmer, levert de oplossing.
 • Shaded Dome tijdelijke evenementenhal van Royal HaskoningDHV
  De Shaded Dome is een tijdelijke hal voor grote evenementen in tropische gebieden, denk aan het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal 2022 in Qatar. De speciale uitvoering zorgt tegelijkertijd voor draaglijke temperaturen binnen de hal.
 • Spouwdonut maakt woningen aardbevingsbestendig van Strackee
  Een van de manieren om woningen in Groningen aardbevingsbestendig te maken is het fixeren van de buitengevel aan de horizontale vloeren. Met de spouwdonut kan dat snel, goedkoop, eenvoudig en vrijwel zonder overlast voor de bewoners.
 • Riothermie benut de rioolwaterwarmte van Tauw
  Rioolwater is een bron van warmte, en in de gemeente Urk wordt deze voor het eerst gebruikt om een zwembad te verwarmen.
 • Pulse onderwijsgebouw krijgt gelijkstroomnet van Valstar Simonis
  Voor het eerst krijgt een onderwijsgebouw een gelijkstroomnet waarop zonnepanelen, verlichting en computers/smartphone-accu’s en dergelijke zijn aan te sluiten. Het spaart materiaal en vereenvoudigt het beheer.
 • Rijsimulator voor interactief wegontwerp van Witteveen+Bos
  Bij het ontwerp van een klaverblad zien hoe auto’s zich gedragen, wat het betekent als er flink wordt afgeremd voor het ontstaan van opstoppingen, de rijsimulator maakt het mogelijk het ontwerp te optimaliseren.
 • Herstel mangrovebossen door Building with Nature van Witteveen+Bos
  Voor het herstel van mangrovebossen is de aanvoer van slib nodig, dat niet door de golven wordt weggeslagen. Dat kan het beste met half doorlatende dammen van lokaal materiaal als bamboe en takken. Building met Nature werkt hier beter dan harde beschermingsconstructies.
Advertisment ad adsense adlogger