Woning kopen was in augustus 8 procent duurder

Woning kopen was in augustus 8 procent duurder

De prijs voor een bestaande koopwoning was in augustus 8,2 procent hoger dan voor een dergelijke woning vorig jaar in dezelfde maand. Daarmee is dat de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Het CBS en het Kadaster berichtten dit na onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen.

“Woning kopen ruim 8 procent duurder in augustus; grootste prijsstijging in anderhalf jaar”

Stijgende trend prijs woning

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In augustus 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in augustus 51 procent hoger.


Beeld: CBS

Minder transacties

Het Kadaster maakte bekend dat het in augustus 19.034 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 3 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn 148.107 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 5 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

En volgend jaar?

De huizenprijs zal in 2020 nog met zo’n zes procent stijgen, maar voor 2021 wordt een daling verwacht van twee procent. Zo berichtte ABN AMRO in juli.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Bron ‘Woning kopen was in augustus 8 procent duurder’: CBS. Foto boven: Dafinchi/Shutterstock

Advertisment ad adsense adlogger